Menu
Fiolinisten Sara Övinge vant Spellemann i samtidsmusikkategorien tidligere i år. Nå er hun blant dem som oppfordrer til boikott. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Musikere innen samtid og klassisk raser mot Spellemann – vil lage ny pris

Utøvere innen kategoriene samtid og klassisk musikk raser mot Spellemanns sammenslåing av kategoriene. Nå har de startet opprop om å få til en ny musikkpris.

Av NTB | 25.10.2024 12:59:13

Kuriosa og kjendiser: Det skriver musikknettstedet Ballade. Også Kontekst har omtalt saken om at «den seriøse musikken» er lei.

Bakgrunnen er at etter 23 år med to separate priser innen kunstmusikk, i kategoriene samtidsmusikk og klassisk musikk, tok Spellemann grep – og slo dem sammen til én, kalt «Klassisk & Samtid».

Det fikk Vegard Landaas, sjef for plateselskapet Lawo Classics som utgir klassisk musikk, til å reagere. Han mener sammenslåingen gjør feltet fattigere, og at det blir «en helt umulig prioriteringsoppgave for en jury».

Innlegget på Facebook, gjengitt av Ballade, avslutter han med ordene: «Ikke min Spellemann».

Der oppfordres alle plateselskaper og artister fra klassisk- og samtidsmusikkfeltet til å unnlate å melde opp sine utgivelser til Spellemannprisen.

– Vi ønsker også å invitere våre kolleger innen jazz, tradisjonsmusikk og verdensmusikk i diskusjonen om innholdet i en ny pris, skriver Landaas, Foss og Övinge i gruppebeskrivelsen.

– Ved å samle dem til én pris kan man fortsatt fremheve et bredt spekter av musikalsk kreativitet, ifølge Tangerud.

Hvert år gjennomgår styret i Spellemann alle priskategoriene og foretar eventuelle endringer basert på antall påmeldte, nye trender og nyvinninger innen innspilling og formidling av musikk.

– Det er viktig for styret i Spellemann å presisere at ingen sjangere er fjernet for utdelingen 2024, avslutter han.

Innlegget fikk støtte av mange, og i kjølvannet ble det startet en Facebook-gruppe kalt «Opprop for en ny musikkpris», etablert av Landaas og musikerne Bendik Foss og Sara Övinge. Fredag er den oppe i 1300 medlemmer.

Daglig leder i Spellemann, Stian Tangerud, skriver i et svarinnlegg på Ballade at dette vil «styrke synligheten og anerkjennelsen av begge felt».

(©NTB)

Flere nyheter: