München-massakren banet vei for dagens live-TV
Fredag er det norgespremiere på en kinofilm som skildrer München-massakren i 1972 fra et nytt perspektiv: Nemlig hvordan den endret måten nyheter dekkes på.
Sport: – Det som skjedde der, var begynnelsen på noe nytt, sier Peter Sarsgaard.
Han spiller en av hovedrollene som Roone Arledge, lederen for ABC Sports’ nyhetsredaksjon under München-OL.
Sarsgaard sier til nyhetsbyrået TT at «September 5» har stor relevans i dag, fordi den tar fatt i hvordan vi ser på og konsumerer nyheter – og viser hvordan journalistikken endret seg. Dekningen banet vei for dagens live-dekning på TV:
Det var første gang et pågående terrorangrep ble vist live, opplyser en tekstplakat på slutten av filmen. Sendingen ble sett av rundt 900 millioner mennesker.
Dermed ble de på nært hold vitne til hvordan den palestinske, paramilitære gruppen Svart September tok israelske idrettsutøvere som gisler, med krav om at Israel skulle løslate palestinske geriljasoldater.
Da dramaet i München var over, var elleve israelere, fem terrorister og en politimann døde.
Sportsjournalistene ble omgjort til allmennreportere, og nyhetsankeret Jim McKay formidlet nyhetene løpende fra studio – 14 timer i strekk. McKay, som døde i 2008, er å se i ekte opptak i «September 5».
– Det var ikke lett, men hvis vi ikke kunne få tak i de ekte TV-opptakene av ham, ville jeg ikke laget filmen, sier regissør Tim Fehlbaum til TT.
– Burde de sende det, ikke minst av hensyn til gislenes familier hjemme i Israel? I dag skjer det hele tiden, konstaterer Sarsgaard:
– En buss sprenges i luften, et barnesykehus bombes. CNN viser de samme bildene om og om igjen, og det får oss til å tåle mer vold. Hver gang disse bildene ruller foran oss, desto mindre føler vi.
– Det er en illusjon. Bare hvordan du setter opp kameraet er en vurderingssak. Det finnes ikke noe objektivt kamera. Å bruke filmen vår til å stille spørsmål om journalistikken i dag er høyst relevant. I dag tror vi for mye på det vi ser, og det at noe er live, gjør det ikke nødvendigvis sant.
«September 5» har premiere fredag på norske kinoer. Manuset ble Oscar-nominert, og filmen har vunnet en rekke priser.
«September 5» utspiller seg i ABC Sports TV-studio under sommer-OL i München i 1972. Reporterne holdt til i den olympiske landsbyen for å være tett på utøverne.
Da omfanget av det som skjedde begynte å demre for sportsredaksjonen, som kunne høre skuddene fra sine lokaler, gikk ABC live samtidig som man varslet redaksjonen i USA.
I München diskuterte sportsjournalistene som var blitt nyhetsreportere, hva de vil gjøre dersom noen ble drept på direkten, og hva som var etisk riktig å vise verden.
Sarsgaard mener at alle filmens likheter med i dag er bevisste. Han advarer også mot tanken om at en direktesending skulle være mer sannferdig enn det som blir spilt inn.
(©NTB)