Menu
Rødt-leder Bjørnar Moxnes ber partiets landsmøte snu og si ja til å sende våpen til Ukraina. Foto: Carina Johansen / NTB

Moxnes ber Rødt si ja til våpenstøtte til Ukraina – får kritikk

Rødt-leder Bjørnar Moxnes ber landsmøtet snu og si ja til å sende våpen til Ukraina. Men får kritikk av sine egne.

Av NTB | 21.04.2023 15:44:04

Økonomi og næringsliv: Våpenstøtten til Ukraina ligger an til å bli det største stridstemaet på Rødt-landsmøtet denne helgen.

Rødt er det eneste partiet på Stortinget som fortsatt sier nei til våpenstøtte. Men denne våren har Moxnes og de fleste i partiledelsen snudd i saken.

På grasrota i partiet ulmer imidlertid motstanden mot å sende våpen til Ukraina, og fredag reagerte flere sterkt på at partilederen brukte store deler av sin tale til landsmøtet fredag til å agitere mot det som er partiets vedtatte politikk.

– Det er også urettferdig at han får bruke lang tid på å argumentere for denne saken, mens vi andre bare får to minutter, påpekte Joakim Møllersen fra Rødt Oslo fra talerstolen.

I talen framholdt Moxnes at Rødt er et antiimperialistisk parti.

– Når en stormakt invaderer et annet land, stiller vi oss solidarisk med dem som blir angrepet, og støtter etter beste evne. Vi stiller oss ikke nøytrale, framholdt Rødt-lederen.

– Ukraina fører en legitim forsvarskamp mot invasjonen og for nasjonal selvråderett – det er dette som er hovedsaken, slo han fast.

– Derfor gir det ikke mening for meg at Rødt skal være mot all norsk våpenstøtte til Ukraina, når vi ser at Norge ikke har blitt en medkrigerstat, som vi fryktet.

– Uten militær motstand hadde Ukraina vært overkjørt. Deres legitime forsvarskamp avhenger av våpenstøtte. Og de har bedt oss om den støtten, understreket Moxnes.

– Alternativet til våpenstøtte er ikke fred, men å overlate ukrainerne til seg selv.

– For første gang i manns minne opplever ikke flertallet økonomisk trygghet. Og Støre: Dette er et Forskjells-Norge vi ikke lenger kan leve med. Det funker ikke for et arbeiderparti. Det funker ikke for Norge, sa Moxnes, som krever at minsteytelsene må opp.

Høyre har på sin side foreslått kutt for folk på AAP, uføre med barn og feriepenger for arbeidsledige, men slår samtidig ring om laksebaronene, påpekte Rødt-lederen.

– Erna Solberg hevder at Høyre er opptatt av «mennesker, ikke milliarder». Høyre bør sjekkes for brudd på markedsføringsloven, tordnet Moxnes.

– Strømmen fra vannkraften, som er en grunnleggende nasjonal ressurs, må tas ut av EØS-avtalen, slik både fisken og landbruket er unntatt. Vi må få Norge ut av EUs strømunion, sa Moxnes.

– Vi må sikre et veto til EUs fjerde energimarkedspakke, slo han fast.

Han sender også en liten hilsen til EUs energibyrå Acer og Reguleringsmyndigheten for energi (RME), som skal påse at Acer-reglene følges.

– Ryk og reis, sa Moxnes til applaus fra salen.

Foruten våpenstøtten til Ukraina vil to andre saker dominere landsmøtet: Ja eller nei til havvind og om vedtektene skal endres for å sikre en mer demokratisk fordeling av delegater.

I dag har bitte små lokallag like stor makt som lag med flere hundre medlemmer. Rødts vedtekter gir nemlig hvert lokallag en delegat. Noen få får sende to. Det gjør representasjonen svært skjev.

Men vedtektsendringer krever to tredels flertall, og det er helt i det blå om Rødt-landsmøtet vil si ja til en annen delegatfordeling.

Også i våpen- og havvindsakene er det helt uvisst hva Rødt vil lande på.

Lørdag er det satt av flere timer til debatt om saken, før en uttalelse skal vedtas søndag.

Moxnes viser til at om det hadde vært Norge som ble angrepet, ville vi tatt imot all den hjelpen vi kunne få.

I talen rettet Moxnes også skytset mot både Høyre-leder Erna Solberg og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), som han mener gjør altfor lite for å redusere forskjellene.

Nasjonal kontroll over kraften har blitt en av Rødts kjernesaker, og Moxnes viet en god del av talen til saken.

Landsmøtet er Rødts tiende i rekken. I år har partiet valgt å legge møtet til oljebyen Stavangers største hotell.

(©NTB)

Flere nyheter: