Møtte EU etter norsk ja til energidirektiver: – Kjempegod stemning
Norge får skryt av EU-kommisjonen for å si ja til tre energidirektiver, sier statssekretær Maria Varteressian i UD. Det reagerer Senterpartiet på.
Politikk: Varteressian var tirsdag i Brussel for møter med nye ansikter i den nye EU-kommisjonen.
– Det var kjempegod stemning, sier Varteressian til NTB.
– At vi omsider tar inn disse direktivene, anses som viktig for å styrke samarbeidet i en krevende tid for Europa. EU ser i tillegg dette i en bred geopolitisk kontekst, noe som er kjempebra for oss, sier hun.
Beslutningen fikk Senterpartiet til å takke for seg som regjeringspartner.
Nå reagerer Sp-leder og tidligere finansminister Trygve Slagsvold Vedum på at EU-kommisjonen er blitt informert før Stortinget om at direktivene tas inn.
– Formelt skal Europautvalget i Stortinget informeres først, sier han til NTB.
– Vi har noen spilleregler i Norge. Men Arbeiderpartiet har det visst utrolig travelt med å lage kjempestemning i Brussel, sier han.
– Det er viktig å ta tingene i tur og orden. Vi behandler etterslepet i kronologisk rekkefølge.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) slo imidlertid i forrige uke fast at regjeringen sier nei til de resterende fem direktivene og forordningene i Ren energi-pakken i både denne og neste stortingsperiode.
Det er uklart om dette er klarert med EU-kommisjonen. En kilde i kommisjonen har understreket overfor NTB at deres prinsipielle holdning er at EØS-relevante rettsakter skal innlemmes så raskt som mulig.
– Vi har løpende dialog med kommisjonen om dette og andre saker, sier Varteressian.
– Etterslepet må vekk, det er i Norges interesse og styrker vår posisjon i EU, slår Varteressian fast.
– Ett syn er lettere å ha med å gjøre enn to syn, sier Varteressian med henvisning til Sps skepsis til EØS-avtalen.
Ikke minst er dette viktig i lys av faren for en handelskrig mellom USA og EU.
Norges frykt er å havne i en skvis mellom amerikanske og europeiske tollmurer, og norske politikere har lenge forsøkt å få garantier fra EU om at Norge ikke vil havne utenfor en eventuell tollmur.
– Signalet er at Norge er verdsatt innenfor det europeiske markedet, sier Varteressian, som blant annet møtte Miguel Gil Tertre, som er kabinettsjefen til EU-kommisjonens visepresident og nestkommanderende Teresa Ribera.
Ham inviterte hun på besøk til Tromsø.
– Han kommer. Da skal vi løpe maraton, sier Varteressian.
I forrige uke ble det klart at regjeringen ville si ja til deler av EUs Ren energi-pakke, nemlig fornybardirektivet, bygningsenergidirektivet og energieffektiviseringsdirektivet.
I EU er nye versjoner av alle de tre direktivene allerede vedtatt. På spørsmål om Norge vil ta inn de oppdaterte versjonene, svarer Varteressian:
Hele 624 EU-rettsakter ligger nå i kø til behandling. EU har lenge kritisert Norge for at sakshaugen hoper seg opp.
En viktig hensikt med statssekretærens EU-besøk er å minne EU på viktigheten av EØS-avtalen og at Norge er en integrert del av det europeiske markedet.
(©NTB)