Motstridende meldinger om syriske regjeringsstyrker i Sweida
Syriske regjeringsstyrker skal ikke tilbake til Sweida, sier landets innenriksdepartement, etter beskjed fra samme hold om at de forberedte seg på nytt innrykk.
Politikk: Talsperson for departementet, Noureddin al-Baba, nekter fredag formiddag for at regjeringsstyrkene igjen skal rykke inn i Sweida-provinsen.
Den beskjeden kommer etter at en annen talsperson for samme departement fredag morgen sa at regjeringsstyrkene forberedte seg på å igjen rykke inn i Sweida, etter å ha nylig trukket seg ut.
Nå sier altså Al-Baba at dette ikke stemmer. Det melder Syrias statlige nyhetsbyrå.
Samtidig sier Israel at de vil godta at syriske regjeringsstyrker går inn i begrensede områder i Sweida de neste to dagene. Det er på grunn av ustabiliteten i området, sier en anonym israelsk myndighetsansatt til Reuters.
Den syriske regjeringen har imidlertid anklaget drusiske militante for å bryte våpenhvilen.
Israel sier de har krevd at den syriske regjeringen trekker seg ut, og at de ikke vil tillate at islamistiske ledere bygger seg opp ved den israelske grensa. Israel har utført luftangrep mot syriske regjeringsstyrker da de var utplassert i Sweida, i tillegg til å angripe mål i og rundt Syrias hovedstad Damaskus.
Nesten 600 mennesker er drept i voldshandlingene i Sweida den siste uken, ifølge SOHR.
Nesten 2000 familier har blitt fordrevet som følge av volden, ifølge FN-organet Ocha.
Fredag er det meldt om nye kamper mellom drusiske militante på den ene siden og væpnede stammemedlemmer alliert med Syrias regjering og beduiner på den andre siden. Det sier den britiskbaserte observatørgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), og militante på begge sider har bekreftet en skuddveksling til AFP.
Israel har lovet å angripe syriske regjeringsstyrker som angriper drusere i Sør-Syria. Rundt halvparten av verdens drusere lever i Syria, mens de fleste av de øvrige bor i Libanon og Israel og de israelskokkuperte Golanhøydene.
Israelske myndigheter regner druserne som en lojal minoritet, og drusere tjenestegjør ofte i forsvaret.
Enkelte analytikere mener imidlertid at Israels forsvar av druserne er et påskudd for å nå sitt eget militære mål om å holde syriske regjeringsstyrker borte fra de israelskokkuperte Golanhøydene, skriver AFP.
Mer enn 1700 mennesker, for det meste sivile alawitter, ble drept i mars. Drapene skjedde da regjeringsstyrker gikk til aksjon etter at styrker som er lojale mot den styrtede presidenten Bashar al-Assad, gjorde opprør. Assad-familien, som styrte Syria med jernhånd i 50 år, var også alawitter.
Regjeringsstyrkene kjempet også mot drusiske militante i Sweida og nær Damaskus i april og mai, og nesten 100 mennesker ble drept.
Regjeringsstyrkene ble nylig trukket ut av Sweida som del av en våpenhvileavtale. De har vært involvert i de blodige kampene mellom drusere og beduiner i Sweida, som har pågått siden søndag.
Sammenstøtene mellom sunnimuslimske beduiner og drusere i Sør-Syria har eskalert kraftig den siste tiden, med sentrum i den druserdominerte byen Sweida.
Onsdag kveld ble det innført en våpenhvile, som USA var med på å fremforhandle. Syriske regjeringsstyrker begynte da å trekke seg ut av Sweida-regionen.
Syrias overgangsregjering, ledet av Ahmed al-Sharaa, har siden de styrtet Bashar al-Assad i desember hatt et trøblete forhold til landets minoriteter. De har imidlertid lovet å beskytte druserne.