Mobbeombudet behandlet over 200 saker i 2023
Mobbeombudet i Vestland har i løpet av 2023 håndtert 223 mobbesaker. De fleste av henvendelsene kommer fra bekymrede foreldre til barn i grunnskolen, men også fra barnehageforeldre og skoleansatte.
Vestland: : Mobbeombudet i Vestland har i løpet av 2023 håndtert 223 saker, primært fra grunnskoler. Majoriteten av henvendelsene kommer fra bekymrede foreldre til barn i grunnskolen, men også fra barnehageforeldre, skoleansatte og andre voksne.
Årsrapporten fra Mobbeombudet avslører at de mest komplekse mobbesakene involverer barn som føler seg utrygge på skolen eller i barnehagen, med utfordringer knyttet til sosiale prosesser, gruppedynamikk og systemfeil. Det skriver lokalavisen Grannar.
Noen saker har vært langvarige og komplekse, med skoler og barnehager som sliter med å finne løsninger. Tidsforsinkelser og manglende informasjon om rettigheter har ført til svekket tillit fra barn og foresatte. Mobbeombudet oppfordrer derfor skoler og barnehager til å forbedre informasjonen for å sikre tilgjengelighet for alle involverte.
Rapporten peker på at barn som ikke føler seg trygge på skolen, utvikler ufrivillig skolefravær, med påfølgende tap av retten til opplæring. Det er også bekymring for kommunenes økonomiske situasjon og potensielle budsjettkutt, som kan påvirke barn og unges rettigheter til et trygt miljø og utdanning på kort og lang sikt.
Manglende kompetanse om sosialt samspill og mobbing blant skoleledere er en ytterligere utfordring, forsterket av vanskeligheter med å ansette kvalifisert personell. Til tross for disse utfordringene erkjenner rapporten at det gjøres mye godt arbeid i skoler og barnehager, hvor ansatte strekker seg langt for å ivareta hvert enkelt barn.
Mobbeombudet forplikter seg til å fortsette sitt arbeid for å sikre barns rettigheter til trygge skole- og barnehagemiljøer og være en pådriver for systemforbedringer og inkludering. Detaljer om videre planer vil bli presentert i årsmeldingen.