MMA-stjernen McGregor innynder seg hos Trump – vil bli Irlands president
Da MMA-kjempen Conor McGregor møtte opp i Det hvite hus på St. Patrick's Day, utløste det en voldsom reaksjon i hjemlandet Irland. Nå seiler han opp som en favoritt på USAs ytre høyrefløy.
Sport: Noen dager før St. Patrick’s Day var Irlands statsminister Micheál Martin i USA. Statsministeren overrekker tradisjonelt en skål med trekløvere (shamrocks) til USAs president for å markere landenes felles historie. Flere millioner irer har utvandret til USA gjennom århundrene, og i dag stammer mer enn 10 prosent av USAs befolkning fra Irland.
På selve dagen – 17. mars – var det imidlertid noen andre som stjal showet. Conor McGregor, som ble verdensberømt som mixed martial arts-utøver (MMA-utøver) på 2010-tallet, besøkte president Donald Trump i Det hvite hus.
– Jeg er her for å ta opp problemene det irske folk må håndtere. Det blir som musikk for irenes ører, sa McGregor til pressen etter møtet ifølge nyhetsbyrået DPA.
Han tordnet mot irske myndigheter for innvandrings- og bistandspolitikken og hevdet at folkets stemme ikke blir hørt. Samtidig bar han en grønn «Make Ireland Great Again»-caps.
– Det som skjer i Irland nå, er en parodi. Vår regjering handler ikke og blir ikke holdt til ansvar. Pengene våre blir brukt på saker i utlandet som ikke har noe med det irske folket å gjøre. Svindelen med ulovlig innvandring herjer med landet, påsto MMA-fighteren.
Senere i år skal Irland velge en ny president, da Michael D. Higgins gir seg etter to perioder à sju år. Embetet har liten reell politisk makt, i motsetning til den amerikanske presidenten. McGregor ønsker å stille.
Der er det imidlertid to store hindringer i veien. Den første er selve prosessen: Man må enten nomineres av 20 parlamentarikere, eller fire kommunestyrer.
– Folkevalgte sitter på nøklene til presidentembetets port i Irland. Penger spiller en mye mindre rolle her enn i USA, sier professor Gail McElroy ved Trinity College Dublin til nyhetsbyrået AFP.
– Conor McGregor er Irlands desidert pinligste eksport, skrev Ellen Coyne i The Irish Independent etter besøket.
I finansavisen City A.M. går journalisten Maria Ward-Brennan enda lenger. Hun peker på hvordan hundrevis av bedrifter har avsluttet sponsorater og koblinger med McGregor, og at Irlands nasjonale voksfigurmuseum har fjernet ham fra sin utstilling.
Siden det kun var en sivilsak risikerte han ikke fengselsstraff, men MMA-fighteren ble dømt til å betale 300.000 euro – 3,4 millioner kroner – i erstatning. McGregor har anket dommen.
I 2023, kort tid etter innvandringskritiske opptøyer i Dublin der McGregor kom med krass kritikk av myndighetene, var det kun 8 prosent av befolkningen som sa de ville stemt på McGregor.
– La meg gjøre en ting veldig klart, Conor McGregor er ikke i USA for å representere Irland eller det irske folk. Han er her i privat øyemed, sier utenriksminister og visestatsminister Simon Harris ifølge DPA.
– St. Patrick’s Day er en dag som verden over har sine røtter i fellesskap, medmenneskelighet, vennskap og samvær. Conor McGregors kommentarer er feilaktige og reflekterer ikke St. Patrick’s Days ånd eller det irske folks mening, skrev Martin på X.
Mens St. Patrick’s Day er nasjonaldagen i Irland, er det en festdag i USA, der irskamerikanere feirer sitt opphav og inviterer resten av landet til å bli med. McGregor benyttet anledningen til å fremme sin egen politiske agenda.
Innvandringskritiske partier og kandidater gjorde noe framgang i parlamentsvalget i desember, og mange irer har uttalt at de ønsker redusert innvandring i meningsmålinger. Samtidig ble regjeringen gjenvalgt.
Hun legger til at McGregor trolig ville fått noen stemmer, men ikke nok til å vinne. Det er nemlig heller ikke slik at McGregor er ubestridt i hjemlandet.
Blant årsakene er en rettssak som gikk i Irlands hovedstad Dublin i fjor. En jury konkluderte med at Conor McGregor hadde voldtatt en kvinne på et hotell i Dublin i 2018, skriver BBC.
McGregors besøk i Det hvite hus vakte særlig oppsikt fordi han nærmest ble tatt imot som offisiell representant.
(©NTB)