LIVESENTER
Menu
To personer ble drept og flere såret da en granat traff den eneste katolske kirken på Gazastripen. Bildet er tatt under en julemesse i 2022, den siste julen før krigen startet. Arkivfoto: Fatima Shbair / AP / NTB

Minst tre drept da Gazas eneste katolske kirke ble rammet av israelsk angrep

Gazas eneste katolske kirke ble torsdag rammet av det som ifølge en rekke kilder var en israelsk granat. Minst tre personer ble drept, mens sognepresten er blant de ti sårede.

Av NTB | 17.07.2025 19:23:54

Politikk: Israelske angrep rammet samme dag flere andre steder på Gazastripen. Minst 41 palestinere ble drept, hvorav minst 30 befant seg i Gaza by, opplyser medisinske kilder til Al Jazeera.

– Denne forferdelige krigen må slutte fullt og helt, sier Det latinske patriarkatet i Jerusalem etter angrepet på kirken.

– Ofrene var kommet til kirken for å finne en trygg havn etter at de allerede var blitt fratatt sine hjem, eiendeler og sin verdighet, står det videre.

Den hellige families kirke ligger i Gaza by og er den eneste katolske kirken i det palestinske området.

Italia og Frankrike – to europeiske land med mange katolikker – er blant dem som reagerer kraftig.

Israel sier de etterforsker hendelsen og har offentliggjort en sjelden beklagelse, men uten å fastslå at de sto bak.

Kirkens vaktmester er blant de drepte, mens sogneprest Gabriele Romanelli fikk lettere skader i beina. For flere av de sårede er tilstanden kritisk, opplyste Den hellige families menighet torsdag.

Argentinske Romanelli var en nær venn av nå avdøde pave Frans, og de to snakket ofte sammen på telefonen etter at krigen brøt ut. TV-bilder viser ham på sykehus med en bandasje rundt det ene beinet.

– Vi ble angrepet i kirken mens det kun var eldre, uskyldige mennesker og barn i kirken, sier Shady Abu Dawood, som forteller at moren hennes ble såret av granatsplinter i hodet.

– Vi elsker fred og oppfordrer til det, og dette er en brutal, urettferdig handling fra den israelske okkupasjonsmakten, sier hun videre.

Pave Leo uttrykker stor sorg over det som har skjedd. Han ber igjen om en umiddelbar våpenhvile og uttrykker samtidig et sterkt håp om «dialog, forsoning og varig fred i regionen».

Kirken ligger bare et steinkast fra sykehuset, og ifølge Naem har området rundt både kirken og sykehuset blitt utsatt for gjentatte israelske angrep i over en uke.

Det greskortodokse patriarkatet i Jerusalem, som selv har opplevd at et israelsk angrep har ødelagt en av deres kirker, opplyser at 600 fordrevne mennesker oppholdt seg i den katolske kirken, blant dem 54 med funksjonshemninger.

– Å angripe et hellig sted er en åpenbar krenkelse av menneskeverdet og et alvorlig brudd på livets hellighet og religiøse steders ukrenkelighet, steder som er ment å fungere som trygge tilfluktsrom i krigstid, sier kirken i en uttalelse.

Bygningen ble påført betydelige skader, ifølge patriarkatet. Det samme viser bilder i sosiale medier, der man kan se et kors som står oppreist blant det som fremstår som ruiner av kirken.

I tillegg har det israelske utenriksdepartementet publisert en beklagelse i sosiale medier, noe som er svært uvanlig. Her lover departementet at resultatet av granskningen skal offentliggjøres.

– Israel uttrykker stor sorg over skadene på Den hellige families kirke i Gaza by og ethvert sivilt tap, skriver departementet, som i likhet med IDF avviser at Israel angriper kirker eller andre religiøse steder.

– Vi ser stadig flere tegn på at Israel gjennomfører en samordnet kampanje for å utslette palestinsk liv på Gazastripen, sa kommisjonsleder Navi Pillay i forbindelse med publiseringen 10. juni.

– Israels angrep på det palestinske folkets utdanning, kultur og religiøse liv kommer til å skade både nåværende og kommende generasjoner, og hindre deres rett til selvbestemmelse, la hun til.

– Angrepene mot sivilbefolkningen som Israel har gjennomført i flere måneder, er uakseptable. Ingen militære handlinger kan rettferdiggjøre en slik oppførsel, sier hun på X.

Også Frankrikes utenriksminister reagerer kraftig.

– Uakseptabelt angrep i Gaza mot Den hellige families kirke, historisk under Frankrikes beskyttelse, sier Jean-Noel Barrot, som viser til en avtale fra 1500-tallet om at Frankrike skulle beskytte katolikker i Det hellige land.

Rundt 1000 av Gazas rundt to millioner innbyggere er kristne. De fleste er ortodokse, men ifølge patriarkatet i Jerusalem, er det rundt 135 katolikker i det krigsherjede palestinske territoriet.

Siden krigsutbruddet i oktober 2023 har det lille katolske samfunnet søkt tilflukt i kirkebygget i Gaza by. Også enkelte ortodokse kristne og muslimer har søkt trygghet der.

Hundrevis av mennesker, både kristne og muslimer, har i løpet av krigen brukt kirken som tilfluktssted. Mange av dem har funksjonshemninger. Nå er bygningen påført store skader.

Ifølge den katolske hjelpeorganisasjonen Caritas Jerusalem ble også en 84 år gammel kvinne drept. Hun hadde kommet til kirken for å få psykososial støtte i et telt som Caritas hadde satt opp på kirkens område. Torsdag kveld ble det klart at ytterligere en kvinne var død.

Flere barn med funksjonshemninger var innkvartert i kirken, opplyser Fadel Naem, fungerende direktør ved Al-Ahli-sykehuset i Gaza by, dit ofrene ble brakt etter angrepet.

Det israelske militæret (IDF) sier de er klar over skadene som ble påført kirken og oppgir at de etterforsker hendelsen. IDF insisterer samtidig på at hæren gjør alt den kan for at ikke sivile personer og sivile bygg blir skadet, at de beklager enhver skade som måtte være påført dem.

Ifølge en FN-rapport har Israel ødelagt over halvparten av alle religiøse og kulturelle steder på Gazastripen i løpet av krigen. Rapporten er skrevet av FNs uavhengige internasjonale granskningskommisjon for de okkuperte palestinske områdene.

Italias statsminister Giorgia Meloni var blant dem som var først ute med å fordømme den israelske krigføringen etter at den katolske kirken ble rammet.

Flere nyheter: