Menu
En politibetjent hjelper til med å frakte bort en såret mann under sammenstøtene i Carrefour-Feuilles i den haitiske hovedstaden tirsdag. Foto: Odelyn Joseph / AP / NTB

Minst 30 drept i angrep i Haitis hovedstad

Minst 30 innbyggere er drept i voldelige angrep fra kriminelle gjenger i en bydel i Port-au-Prince, opplyser en lokal menneskerettsorganisasjon i Haiti.

Av NTB | 18.08.2023 08:24:24

Kriminalitet og rettsvesen: Den økende volden har tvunget haitiske hjelpeorganisasjoner til å legge ned arbeidet inntil videre.

– I løpet av få dager har volden økt dramatisk i Port-au-Prince, og den rammer spesielt nabolag der IRC samarbeider med lokale organisasjoner for å tilby viktige tjenester, sier International Rescue Committee (IRC) i en uttalelse.

Boliger i bydelen Carrefour-Feuilles ble satt i brann i angrepene, og to politibetjenter mistet også livet, opplyser Nasjonalt nettverk for forsvar av menneskerettigheter til nyhetsbyrået AFP. Mer enn et titall mennesker er i tillegg såret, ifølge organisasjonens foreløpige tall torsdag.

De siste dagene har volden i nabolaget drevet rundt 5000 mennesker på flukt, ifølge haitiske myndigheter.

En innbygger forteller at hun mistet både moren, stefaren, sin 18 år gamle sønn, to søstre og en bror.

– Gjerningspersonene angrep huset vårt med molotovcocktails. Jeg klarte å komme meg ut, men andre familiemedlemmer var ikke like heldige, sier Dominique Charles til AFP.

Myndighetene opplyser at de begynte å dele ut måltider og vann til de overlevende torsdag.

Anslagsvis 5,2 millioner haitiere trenger humanitær hjelp. Det er en økning på hele 20 prosent fra i fjor. Rundt 200.000 mennesker er drevet på flukt fra sine hjem.

Samtidig som det karibiske landet herjes av gjengvold, står det midt oppe i en humanitær og politisk krise. Landets svake regjering og sikkerhetsstyrker har ikke klart å stå opp mot de tungt bevæpnede bandene. Allerede i fjor høst ba landet statsminister om utenlandsk hjelp til å bekjempe gjengvolden.

Torsdag advarte en fremtredende gjengleder mot utenlandsk intervensjon. Jimmy Chérizier, best kjent under pseudonymet «Barbecue», ba også innbyggerne i Haiti om å mobilisere mot myndighetene i landet.

– Jo lenger vi venter og ikke gjør denne innsatsen, desto flere haitiere kommer til å bli drept, voldtatt og bortført. Og flere mennesker vil måtte lide uten nok å spise, sa HRWs krise- og konfliktdirektør Ida Sawyer.

Nabolaget er et strategisk viktig område for de kriminelle bandene som kontrollerer anslagsvis 80 prosent av Haitis hovedstad.

Noen har funnet husly i skolebygg og et lokalt idrettsanlegg, mens andre er nødt til å bo på gata.

FNs generalsekretær António Guterres har bedt medlemslandene bidra til en Haiti-styrke. Denne uka konstaterte han at en flernasjonal politistyrke med militære midler er nødvendig for å avvæpne bandene. Haiti venter fortsatt på svar fra FNs sikkerhetsråd på sin anmodning.

Mandag oppfordret Human Rights Watch (HRW) verdenssamfunnet til å gripe inn raskt for å få en slutt på voldsspiralen. Menneskerettsorganisasjonen beskriver en brutal virkelighet i hovedstaden Port-au-Prince.

N (©NTB)

Flere nyheter: