Milliardforlik om opioidkrise i USA
Flere amerikanske delstater er enige om en forliksavtale på 7,4 milliarder dollar med produsenten av legemiddelet Oxycontin i en rettssak om opioidkrisen i USA.
Kriminalitet og rettsvesen: – En tverrpolitisk koalisjon av delstater og andre parter anført av regjeringsadvokaten i New York har oppnådd prinsipiell enighet med Sackler-familien og deres selskap Purdue Pharma om et forlik, heter det i en uttalelse fra kontoret til regjeringsadvokat Letitia James i delstaten New York.
I forliksavtalen går Sackler-familien med på å betale opptil 6,5 milliarder i erstatning, mens Purdue skal betale 900 millioner dollar. Til sammen er forliket verdt 7,4 milliarder doller – drøyt 83 milliarder kroner – én milliard dollar mer enn i en tidligere forliksavtale som ble avvist av USAs høyesterett.
– Vi er ekstremt fornøyd med at en ny avtale er på plass, som sørger for milliarder i erstatning til ofrene, avhjelper opioidkrisen og sørger for behandling og medisiner mot overdose, noe som vil redde liv, sier Purdue Pharma i en uttalelse.
Selskapet står bak det kraftige smertestillende medikamentet Oxycontin. Virkestoffet oksykodonhydroklorid tilsvarer oksykodon, et sterkt vanedannende opioid i nær slekt med opium og heroin. Eksperter mener opioidkrisen i USA startet etter at det populære legemiddelet kom på markedet i 1996.
Siden da er opioider knyttet til flere hundre tusen dødsfall i USA. Den verste perioden har vært 2020-tallet, der ulovlig fentanyl – et syntetisk og svært kraftig opioid – har vært en faktor i over 70.000 dødsfall per år.
(©NTB)