Miljøorganisasjoner krever at Støre går av som leder for Havpanelet – statsministeren tas i forsvar
Over 30 organisasjoner fra hele verden krever at Jonas Gahr Støre går av som leder for Havpanelet. – Direkte uansvarlig, mener Sjømat Norge om kravet.
Vær: WWF Verdens naturfond, Natur og Ungdom og Greenpeace er blant organisasjonene som nå krever at Støre går av som panelets leder.
Norges ønske om å åpne for mineralutvinning på havbunnen har møtt sterk motstand fra en rekke havforskere, i tillegg til de nevnte miljøorganisasjonene.
– Om Norge ikke snur i saken og åpner sine farvann for den ødeleggende industrien, må Støre ta konsekvensene og gi fra seg plassen, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond.
– Framfor å vise lederskap i arbeidet for å ta vare på havene, velger Norge å ignorere de klokkeklare faglige advarslene om konsekvensene av gruvedrift på havbunnen, sier fagrådgiver for havbunnen Haldis Tjeldflaat Helle i Greenpeace.
– Kravet om at Støre skal trekke seg er direkte uansvarlig og ikke i tråd med det internasjonale engasjementet jeg har erfart at miljøbevegelsen har hatt tidligere, sier administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge til NTB.
Han er krystallklar på at Støre bør bli sittende som leder i panelet.
– Støre er rett mann til denne posisjonen. Norge bør og skal påta seg ansvar for å lede internasjonale organisasjoner. For havnasjonen Norge vil det være direkte uansvarlig å melde oss ut av det globale arbeidet for å ta vare på havene, sier han, og fortsetter:
– Vi har mye å lære bort, og vi skal ta ansvar. Norge har også mye å lære av andre land. Det gjør vi ikke ved å melde oss ut eller ved å si nei til å ta lederskap i internasjonale fora.
Sjømat Norge er landsforeningen for fiskeri- og havbruksnæringen. Foreningen representerer 900 medlemsbedrifter.
– Når vi legger fram en stortingsmelding om åpning for utvinning av havbunnsmineraler, er det for å se og avdekke om utvinning kan skje lønnsomt, bærekraftig og forsvarlig, sa olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til Dagens Næringsliv da forslaget ble lagt fram 20. juni.
Oljedirektoratet mener det er store mineralressurser på norsk sokkel, noe som kan bety store inntekter for Norge. Området regjeringen ønsker å åpne, er på 281.200 kvadratkilometer i Grønlandshavet og Barentshavet.
I et brev adressert til Statsministerens kontor peker miljøbevegelsen blant annet på at inngrepet kan risikere å utrydde arter vi ikke vet finnes og sette verdens fiskebestander i fare.
Miljødirektoratet og Havforskningsinstituttet har også kritisert konsekvensutredningen som ligger til grunn for åpningsmeldingen.
«Konsekvensutredningen viser vesentlige kunnskapsmangler om natur, teknologi, og miljøvirkninger. Videre inneholder den ikke vurderinger av om, eventuelt hvor og hvordan, det er mulig å drive mineralvirksomhet på en forsvarlig og miljømessig bærekraftig måte», skrev Miljødirektoratet i januar.
Til tross for sterke protester, får statsministeren også støtte.
Regjeringen sa i sommer at de ønsker å åpne opp for å lete etter og utvinne havbunnsmineraler på norsk sokkel.
Miljøorganisasjoner mener dette naturinngrepet strider mot Norges forpliktelse i Havpanelet om å forvalte havet «100 prosent bærekraftig». Panelet ble etablert i 2018 og består av regjeringssjefer fra 14 land. Støre tok over for Erna Solberg som leder i 2021.
(©NTB)