Menu
Statens naturoppsyn (SNO) felte en hannbjørn i starten av juli på oppdrag fra Miljødirektoratet. Undersøkelser etter angrepet tydet imidlertid på at det var en binne som angrep, så det kan derfor ha vært feil bjørn som ble felt. Foto: SNO / Miljødirektoratet / Handout / NTB

Miljødirektoratet gir tommel ned for bjørnefellingen i Finnmark

Det er redusert risiko for at bjørnen som bet en mann i Finnmark i juni, skal møte mennesker igjen. Derfor gir ikke Miljødirektoratet ny fellingstillatelse nå.

Av NTB | 16.07.2025 14:13:50

Natur og miljø: Miljødirektoratet mener at risikobildet har endret seg i tiden som har gått siden en mann ble bitt av bjørnen 23. juni og beslutningen om felling, som ble tatt kort tid etter.

Den siste antatte observasjonen var 10. juli lenger sør, mot grensen til Russland.

– Risikoen for nye møter mellom mennesker og den aktuelle binna er nå vesentlig lavere enn da vi besluttet felling 26. juni. Vi vil derfor ikke beslutte noen ny felling nå, sier Hilde Singsaas, direktør for Miljødirektoratet.

Oslo tingrett konkluderte med at det ikke fantes noen holdepunkter for å stoppe jakten, som da kunne fortsette. Men Miljødirektoratet setter nå altså foten ned.

Statens naturoppsyn (SNO) felte en hannbjørn i starten av juli på oppdrag fra Miljødirektoratet. Undersøkelser etter angrepet tydet imidlertid på at det var en binne som angrep, så det kan derfor ha vært feil bjørn som ble felt.

Politiet etterforsker SNO etter fellelsen. Hensikten er å avklare hvorvidt noen kan holdes strafferettslig ansvarlig for den mulige feilen, skriver iFinnmark.

Nå sier han at han har forståelse for direktoratets beslutning ettersom situasjonen har endret seg.

– Jeg er trygg på at de har god oppfølging i området og at de vil gjøre en ny vurdering dersom binna og ungene skulle returnere, sier Bjelland Eriksen.

– Jeg har vært i Jarfjord og sett de som bor der i øynene, og sett hvor redde de er. Denne bjørnen har vist en atferd som ikke er vanlig for bjørner, må denne bjørnen gjøre et enda større angrep før man skal fatte fellestiltak?

– Jeg forventer at Bjelland Eriksen kommer på banen, tar kontroll og gir fellingstillatelse, sier Borch.

– Denne avgjørelsen er den første faglig forsvarlige avgjørelsen Miljødirektoratet har gjort i denne skandalesaken, sier leder Siri Martinsen i NOAH.

Samtidig kritiserer de miljøministeren for å presse på for skyting dersom bjørnefamilien ses igjen i området.

– Antydningen om at en ny fellingstillatelse kan komme bare hun blir sett i området, strider mot lovens vilkår, sier leder Alette Sandvik i Foreningen Våre Rovdyr.

Mannen ringte selv til politiet etter angrepet og ble senere fraktet til lege for behandling.

Det er svært sjelden at mennesker blir angrepet av bjørn i Norge. Ifølge NINA har i snitt én person i året blitt skadet av bjørn i Skandinavia de siste 45 årene – vanligvis i forbindelse med jakt.

Den forrige tillatelsen hadde utløpt mens saken ble tatt til Oslo tingrett. Dyrevernorganisasjoner gikk rettens vei for å kreve midlertidig stans i jakten fram til saken er endelig avklart.

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen kom med støtte til fellingen tidligere denne måneden. Han ble kritisert av miljøorganisasjoner for å legge press på retten.

Senterpartiets Sandra Borch reagerer kraftig på beslutningen, og sier til NTB at hun sliter med å forstå direktoratets begrunnelse.

Dyrevernsorganisasjonene NOAH og Foreningen Våre Rovdyr uttrykker lettelse og applauderer Miljødirektoratets beslutning.

Det var mandag 23. juni at en mann ble angrepet og bitt i armen av en bjørn under en kveldstur med hunden i Jarfjord i Sør-Varanger.

Flere nyheter: