Menu
Pårørende ventet onsdag spent på bussene med løslatte fanger utenfor det beryktede Insein-fengselet i Yangon. Foto: AP / NTB

Militærjuntaen i Myanmar med nytt amnesti – varsler valg senere i år

Militærjuntaen i Myanmar sier de vil løslate drøyt 7.000 fanger i forbindelse med at det onsdag er 75 år siden uavhengigheten fra Storbritannia.

Av NTB | 04.01.2023 13:26:57

Kriminalitet og rettsvesen: – Til sammen 7.012 fanger kommer til å bli benådet for å markere 75-årsdagen for uavhengigheten, sier juntaens talsmann Zaw Min Tun.

Blant dem som fikk forlate det beryktede Insein-fengselet i utkanten av Yangon onsdag, var det også flere politiske fanger med tilknytning til Aung San Suu Kyis parti Nasjonalligaen for demokrati (NLD).

Det er ikke kjent hvor mange politiske fanger som er benådet. Tusenvis av mennesker er pågrepet og fengslet i forbindelse med protestene mot militærjuntaen etter kuppet for snart to år siden. Nærmere 140 av dem er dømt til døden.

Også i november kunngjorde militærjuntaen at de løslot 6.000 fanger, men flere av dem skal siden være pågrepet igjen.

– Det som virkelig spiller en rolle, er om det er ekte frihet eller ikke. Jeg ønsker meg en ekte frihet. Jeg vil ikke bare bli løslatt fra fengsel, jeg ønsker meg også frihet for hele mitt liv, alle mine håp, min familie og de nye generasjonene, sier han.

Juntaens talsmann har ikke svart på en henvendelse fra nyhetsbyrået AFP om hvorvidt Aung San Suu Kyi kommer til å bli flyttet fra fengsel til husarrest som en del av amnestiet. Hun ble avsatt som landets sivile leder i kuppet, og den 77 år gamle demokratiforkjemperen er nå dømt til 33 års fengsel.

Uavhengighetsdagen ble onsdag markert med en stor militærparade i hovedstaden Naypyidaw, der det også ble sluppet 750 såkalte fredsduer, ifølge de statlige mediene i landet.

I en tale i forbindelse med militærparaden anklaget juntasjefen Min Aung Hlaing andre land for å blande seg inn i Myanmars indre anliggender, men uten å si hvilke land han siktet til.

Han kom også med detaljerte opplysninger om valget og oppfordret alle i landet til å stå samlet. Ifølge Hlaing skal valget holdes i tråd med grunnloven fra 2008 slik at makten skal overføres til vinneren «i tråd med demokratiske standarder».

Det er det få som tror på. Valget blir i stedet ansett som juntaens forsøk på å normalisere kuppet, og det er høyst ventet at resultatet kommer til å sørge for at generalene fortsatt har kontroll.

Militæret har dessuten brukt de to siste årene på å svekke enhver troverdig opposisjon, skriver nyhetsbyrået AP.

Selv om Suu Kyis svært populære parti NLD ikke er formelt forbudt, er partiet i praksis ikke fungerende. Partiets ledere og mange medlemmer sitter enten bak lås og slå eller har gått under jorden. Alle former for opposisjon blir nå undertrykt med brutal makt fra regimets side.

Kuppet satte en effektiv stopper for nesten ti år med demokratisk utvikling i Myanmar, som før dette hadde blitt styrt av militæret i 50 år.

Juntaens maktovertakelse utløste store protester som ble slått hardt ned på. Over 2.000 demonstranter ble drept, og minst 15.000 opposisjonelle ble kastet i fengsel.

Demonstrasjonene var først fredelige, men flere av juntaens motstandere har etter hvert tatt til våpen og søkt tilflukt i områder kontrollert av militser med tilknytning til landets etniske minoriteter. Disse har ført en langvarig kamp for større selvstyre, og store deler av landet er nå preget av væpnet konflikt. Enkelte FN-eksperter omtaler situasjonen som en borgerkrig.

En av de løslatte var Htin Lin Oo, som tidligere jobbet som informasjonsmedarbeider i Aung San Suu Kyis parti, NLD. Han ble pågrepet samme dag som kuppet i februar 2021, og i februar i fjor ble han dømt til tre års fengsel.

Generalene forbereder å avholde valg senere i år, et valg som USA allerede har fordømt som en farse.

NLD vant overlegent da Myanmar holdt valg på ny nasjonalforsamling høsten 2020. Få måneder senere grep generalene makten med begrunnelse i at valget var preget av fusk, stikk i strid med hva observatører registrerte.

(©NTB)

Flere nyheter: