Mildere vær – lavere strømpris
Lørdag er snittprisen på strøm 1 krone og 52 øre med avgifter og nettleie, ned fra 1 krone og 80 øre torsdag.
Strømkommentar: Det er en jevn strømpris gjennom døgnet lørdag uten de store toppene. Forskjellen mellom maksimalpris og minimumspris er langt mindre enn det vi har sett de siste ukene.
Minsteprisen før midnatt er 1 krone og 42 øre, mens maksimalprisen lørdag formiddag ligger på 1 krone og 62 øre per kilowattime med avgifter og nettleie.
I en normalsituasjon ville 20 øre i forskjell mellom den høyeste og laveste prisen gjennom et døgn vært mye, men dessverre ikke med de strømprisene vi fortsatt opplever av et svært høyt nivå.
Lavere priser utover våren?
Det er grunn til å tro at strømprisene vil bli lavere når mildværet setter inn utover våren, men på grunn av regjeringens pressekonferanse om reduksjon i norsk kraftproduksjon denne uken, er det fare for at prisene vil kunne stige igjen.
De siste uken har det ikke vært uvanlig at Sør-Vestlandet har hatt de høyeste strømprisene i hele Europa. Redusert kraftproduksjon er noe av årsaken til dette.
Regjeringens innstramming overfor kraftprodusentene i august og september sendte strømprisene opp i 10 kroner per kilowattime. Dette skjer neppe igjen i samme størrelse, men at vi får vedvarende høyere strømpriser på grunn av regjeringens innstramming denne uken, er det ingen tvil om.
Hva har gått galt
Energipolitikken i Norge har vært preget av symbolpolitikk for klima og miljø. Elektrifisering av norsk sokkel, salg av strøm til utlandet og stans i utbygging av både vannkraft og vindkraft i frykt for inngripen i natur – det er hovedproblemet.
Avgjørelser er tatt med kortsiktig politisk gevinst, uten en realistisk plan for å dekke inn det økte kraftbehovet.
Når det blir vedtatt en kraftig økning i strømforbruket, skulle man selvfølgelig først ha bygget ut strømproduksjonen tilsvarende eller mer.
Tæring etter næring, du kan ikke bruke strøm du ikke har – strøm på kreditt finnes ikke. Så hva har ansvarlige politikere tenkt de siste årene, det er et godt spørsmål!
Reduksjon av CO2-utslipp
Ved å bygge en gassrørledning til Polen, sørget Norge for en reduksjon i utslipp på 70 millioner tonn CO2. Til sammenligning er det totale utslippet i Norge på 50 millioner tonn årlig. Det samme skjer når vi leverer gass til Tyskland og England i enda større mengder.
Norske gassleveranser bidrar til reduksjon av utslipp i størrelsesorden flere hundre million tonn CO2 i Europa. Er ikke dette gode klimatiltak?
Til sammenligning
Når vi elektrifiserer norsk sokkel, flyttes forbrenningen av gass fra norske installasjoner og ned til Polen, Tyskland og England. CO2 utslippet reduseres ikke, det bare flyttes på. Så hvorfor er dette et godt klimatiltak?
Konsekvensen av elektrifisering er høyere strømpris og høyere skatter for det norske folk og næringsliv – spesielt på Sørvestlandet.
Kostnadene med å bygge ut strømkabler og drifte disse er svært kostbart og belastingen på strømnettet er enormt i vår landsdel, hvor vi også har tilkobling av utenlandskablene.
Mye gass og lite strøm
Vi eksporterer 12-15 TWh strøm, mens vi sender 1 600 TWh med gassekvivalenter ut av landet. Strømeksporten har dramatiske konsekvenser for strømprisen i Norge, men den utgjør under 1 prosent av den totale energieksporten når vi sammenligner med gass.
Så hvorfor gjør regjeringen dette mot landets innbyggere og næringsliv. Denne situasjonen er helt unødvendig.
Dette trenger ikke være så vanskelig
I en situasjon med høye strømpriser i Norge skulle installasjonen på norsk skulle produsert sin egen kraft og vi må selvfølgelig ikke eksportere mer strøm enn hva som er gunstig for norske strømkunder.
De avtalene som er inngått hva gjelder eksport av strøm og strømpriser på børs, må kjennes ugyldige.
Lovnaden var at strømprisen maksimalt skulle kunne stige med 4 øre og at strømutvekslingen skulle gi det norske folk en sikkerhet for import av strøm når dette var nødvendig – noe vi aldri før har hatt behov for.
Når strømprisen da stiger med opp 10 kroner per kilowattime, er det åpenbart at avtalen har vært mangelfull. I det minste skulle det for det norske folk vært en maksimalpris i en slik avtale.
Regjeringen må bli mye tøffere i forhandlingene for å ivareta norske interesser.
Så tilbake til regjerings tiltak denne uken
Regjeringens tiltak med reduksjon i kraftproduksjonen i Norge har den effekten at vi får høyere strømpriser i Norge.
Som en konsekvens blir det billigere for våre naboland å kjøpe og produsere billigere kullkraft, ergo redusert eksport av strøm. Klimatiltak?
For det norske folk blir det nå vedvarende høye strømpriser. Galskap!