Menu
Saudi-Arabia blir vertsnasjon for fotball-VM i 2034. Foto: Martin Meissner / AP / NTB

Menneskerettsorganisasjoner hardt ut mot saudiarabisk VM

– VM-tildeling med dødelige konsekvenser, sier Amnesty International om Fifas valg av Saudi-Arabia som vertsnasjon for fotball-VM i 2034.

Av NTB | 11.12.2024 17:02:22

Sport: Flere menneskerettighetsorganisasjoner har advart høylytt, men onsdag ble valget formelt bekreftet. Saudiaraberne får arrangere verdens viktigste fotballturnering om ti år, til tross for kritikk av tildelingsprosessen og bekymringer knyttet til brudd på menneskerettighetene.

Det var ikke motkandidater verken til Marokko, Portugal og Spanias VM-søknad i 2030 eller til Saudi-Arabias søknad for 2034. Amnesty mener at begge VM-budene kommer med en betydelig risiko for menneskerettighetsbrudd.

– Amnesty International og våre allierte har dokumentert den omfattende risikoen for menneskerettighetsbrudd knyttet til disse to budene. Dersom FIFA-kongressen velger å klappe igjennom disse budene, uten å kreve at menneskerettighetene ivaretas, vil fotballforbundene ha et delansvar for det som skjer, sa politisk rådgiver Frank Conde Tangberg i Amnesty International foran onsdagens ekstraordinære Fifa-kongress.

Han slår samtidig fast:

– Folk vil kunne miste livet som følge av denne beslutningen.

– Motoren som driver byggingen av Saudi-Arabias milliardprosjekter, er migrantarbeiderne, som står overfor omfattende rettighetsbrudd i Saudi-Arabia uten noen form for oppreisning, sier Michael Page som HRWs nestleder for Midtøsten.

I likhet med andre golfstater er Saudi-Arabia hjem for millioner av indiske, pakistanske og filippinske personer i lavtlønnede jobber. HRW har utarbeidet en rapport basert på intervjuer med 155 personer som enten jobber eller har jobbet i Saudi-Arabia, samt deres familier.

– Hver dag besvimer én eller to arbeidere, både om morgenen og kvelden. Noen ganger skjer det på vei til jobb, andre ganger mens de jobber, sier en arbeider i Neom, som er en futuristisk megaby og et av kongedømmets mest storslagne prosjekter.

Foran VM i Qatar i 2022 ble Fifa anklaget for ikke å ta menneskerettighetsspørsmålet på alvor, og Amnesty frykter at det gjentar seg inn mot mesterskapene som onsdag formelt fikk arrangører.

«Fifas vurdering viser ikke bare Fifas forakt for menneskerettighetene, men organisasjonen som styrer internasjonal fotball ignorerer altså sine egne bindende krav og vil dermed gjenta de katastrofale feilene vi så knyttet til VM i Qatar», uttaler Amnesty.

De hevder videre at VM-tildelingen til Saudi-Arabia gir enorm risiko for brudd på arbeidstakerrettigheter, undertrykkelse av ytrings- og forsamlingsfriheten, diskriminering, tvangsutkastelser, undertrykkelse av retten til privatliv og mer.

Når det gjelder 2030-søknaden mener Amnesty at den er preget av risiko for brudd på arbeidstakerrettigheter, diskriminering, undertrykkelse av ytrings- og forsamlingsfrihet, politivold, retten til privatliv og retten til bolig.

Fifa har ikke villet uttale seg spesifikt om kritikken som gjelder risiko for menneskerettighetsbrudd.

«Fifa implementerer grundige budprosesser for VM i fotball i 2030 og 2034, i tråd med tidligere prosesser for utvelgelsen av vertsland til VM for kvinner i 2023, VM i 2026 og kvinnenes VM i 2027», skrev en talsperson i Fifa i en epost til NTB i november.

Human Rights Watch (HRW) støtter kritikken og hevder at migrantarbeidere i Saudi-Arabia blir ofre for tvangsarbeid og svært dårlig behandlet.

Fifa har foretatt en evaluering av VM-søknadene, og når det kommer til menneskerettighetsbrudd vurderes det at risikoen er «lav» i søknaden fra Marokko, Portugal og Spania og «medium» i Saudi-Arabia-budet.

(©NTB)