Menu
Italia kommer til å fortsette å støtte Ukraina i kampen mot Russlands «brutale og urettferdige aggresjon», sa Giorgia Meloni etter møtet med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB.

Meloni lover Zelenskyj full støtte i Roma

Italia vil støtte Ukraina i kampen mot Russland så lenge det trengs, lovet statsminister Giorgia Meloni da Volodymyr Zelenskyj besøkte henne i Roma.

Av NTB | 13.05.2023 16:34:18

Politikk: Italia kommer til å fortsette å støtte Ukraina med våpen for å fordrive Russlands «brutale og urettferdige aggresjon», sa Meloni etter møtet med Ukrainas president lørdag.

– Vi vedder på ukrainsk seier, sa statsministeren.

Det ble innført flyforbud over hovedstaden i forbindelse med Zelenskyjs besøk, og politiet utplasserte skarpskyttere på flere av byens tak.

Ukrainas president skulle senere på dagen også møte pave Frans i Roma.

Hennes ytre høyreparti Italias brødre er en tydelig forkjemper for prinsippet om nasjonal suverenitet. Samtidig har Meloni måttet håndtere at lederne for to av koalisjonspartnerne i regjeringen åpent har uttrykt beundring for Russlands president Vladimir Putin gjennom mange år.

Koalisjonspartner og tidligere statsminister Silvio Berlusconi har skrytt av sitt vennskap med Putin, mens La Liga-leder Matteo Salvini har stilt spørsmål ved verdien av økonomiske sanksjoner mot Russland.

Da han ankom Roma på formiddagen, dro Zelenskyj først til presidentpalasset. Der ønsket president Sergio Mattarella ham velkommen, og de to landenes nasjonalsanger ble spilt før presidentene gikk inn til et privat møte.

– Vi står fullt og helt på deres side, forsikret Mattarella.

– Dette er et viktig besøk med tanke på Ukrainas kommende seier, tvitret Zelenskyj kort tid før han ankom Roma.

I møtet med Mattarella, som torsdag var på statsbesøk i Norge, fikk Zelenskyj forsikringer om at støtten vil fortsette, både på kort og lang sikt. Det opplyser kilder i presidentpalasset i Roma til nyhetsbyrået AP.

Den ukrainske presidenten dro deretter til statsministerens kontor, der Meloni og Zelenskyj omfavnet hverandre.

Zelenskyj skal søndag besøke Tyskland, ifølge kilder i den tyske regjeringen. Lørdag varslet Tyskland en ny massiv våpenpakke til Ukraina.

Regjeringen vil gi våpen for ytterligere 2,7 milliarder euro til Ukraina. Pakken inkluderer kampkjøretøy, 30 stridsvogner og luftvernsystemer.

Statsminister Meloni er en sterk tilhenger av militærstøtte og annen hjelp til Ukraina.

Siden Russlands invasjon i fjor har Italia bidratt med rundt 1 milliard euro i militær og økonomisk støtte, i tillegg til humanitær bistand.

Utenriksminister Antonio Tajani, som møtte Zelenskyj på flyplassen, sa at Italia vil fortsette å støtte Ukraina «360 grader» og presse på for en rettferdig fred som sikrer Ukrainas uavhengighet.

Senere skulle Zelenskyj etter planen også møte pave Frans. Den katolske kirkens overhode sa nylig at Vatikanet har startet et initiativ bak kulissene for å forsøke å få slutt på krigen.