Medietilsynet godt fornøyd med at TV-kanaler stort sett følger reklamereglene
Medietilsynet fant kun to mindre brudd da de undersøkte om norske TV-kanaler og strømmetjenester følger reglene om reklame, sponsing og produktplassering.
Kriminalitet og rettsvesen: – Den positive trenden fra fjorårets tilsyn fortsetter, sier Medietilsynets avdelingsdirektør Hanne Sekkelsten i en pressemelding.
De eneste regelbruddene som blir påpekt, er for kort merking av produktplassering hos TV 2 og ett tilfelle av noe framtredende produktplassering i Oppsig, Bergensavisens nye satsing.
Også TVNorge, VGTV og Heim TV er blitt undersøkt i vårens tilsyn, og populære programmer som «Spillet», «Kompani Lauritzen» og «Jon blir bonde» har vært under lupen.
– Det hjelper lite at reglene om merking av programmer med produktplassering følges hvis seerne ikke får det med seg. Derfor kommer vi til å gå i dialog med bransjen for å se på hvordan retningslinjene for merkingen kan gjøres tydeligere, sier Sekkelsten.
Medietilsynet gjennomførte tidligere i år en undersøkelse som viste at kun fire av ti seere la merke til at enkelte TV-programmer er merket med produktplassering.
Fra 1. mai har imidlertid produktplassering som hovedregel vært tillatt, som følge av endringer i kringkastingsloven som Stortinget vedtok tidligere i år.
Unntakene er nyhets- og aktualitetsprogram, barneprogram, forbrukerprogram og religiøse program.
Produktplassering betyr at et program inneholder markedsføring der produkter og merkevarer er integrert i selve programmet slik at de vises i en mer naturlig sammenheng enn i vanlige reklameinnslag. Det innebærer en risiko for skjult reklame.
Hvis et program inneholder produktplassering, skal det merkes tydelig både i begynnelse og slutten av programmet.
Et problem er imidlertid at mange TV-seere ikke legger merke til at enkelte TV-programmer er merket med at de inneholder produktplassering.
Produktplassering var inntil nylig generelt forbudt og kunne bare brukes i lette underholdningsprogrammer, sportsprogram og fiksjonsbaserte serier og filmer.
Medietilsynets undersøkelse viste også at kun fire av ti faktisk vet hva produktplassering betyr.
(©NTB)