Menu
Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei (til høyre) hadde forrige uke besøk av Syrias president Bashar al-Assad i Teheran. Foto: Khameneis kontor via AP / NTB

Medier: Iransk militærrådgiver drept i israelsk rakettangrep mot Syria

En rådgiver for den iranske Revolusjonsgarden var blant de drepte i et israelsk angrep i Aleppo nord i Syria, ifølge iranske medier.

Av NTB | 03.06.2024 21:03:04

Krig og konflikter: Eksilgruppa Syrisk observatorium for menneskerettigheter (SOHR) har tidligere opplyst at 16 medlemmer av proiranske grupper ble drept i angrepet tidlig mandag. Blant dem var både syriske og utenlandske stridende, ifølge SOHR.

Det iranske nyhetsbyrået Tasnim, som skal være tett på Revolusjonsgarden, melder mandag kveld at rådgiver Saeed Abyar ble drept i angrepet. Iran er alliert med president Bashar al-Assad og har hatt militærrådgivere i Syria siden borgerkrigen som brøt ut etter folkeoppstanden i mars 2011.

Det er første gang at en iransk myndighetsperson blir drept i et angrep siden Israels angrep mot det iranske konsulatet i Damaskus 1. april.

Angrepet rammet en fabrikk i Hayyan vest i Aleppo-provinsen. Det statlige syriske nyhetsbyrået SANA har ikke oppgitt noe spesifikt tall på ofre for angrepet.

Israel tar sjelden på seg ansvaret for enkeltangrep i Syria, men har utført hundrevis av luftangrep i nabolandet i nord i løpet av borgerkrigen. Angrepene har hovedsakelig vært rettet mot hærens stillinger og Iran-støtte grupper som Hizbollah.

Men ifølge SOHR har det vært færre slike israelske angrep siden konsulatbombingen, som fikk Iran til å svare med sitt første direkte angrepet på israelsk jord noensinne.

(©NTB)

Flere nyheter: