Menu
Mattilsynet anbefaler at sau og storfe som brukes i avl, holdes innendørs for å beskytte dyrene. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Mattilsynet vil holde dyr inne for å stanse spredning av alvorlig dyresykdom

Mattilsynet anbefaler at sau og storfe som brukes i avl, holdes innendørs for å beskytte dyrene mot angrep fra sviknott 30 dager før de skal brukes i paring.

Av NTB | 27.09.2024 15:01:33

Kuriosa og kjendiser: Mattilsynet anbefaler at sau og storfe som brukes i avl, holdes innendørs for å beskytte dyrene mot angrep fra sviknott 30 dager før de skal brukes i paring.

– Siden blåtungevirus antakeligvis kan smitte via sæd, ønsker vi med tiltakene å begrense risikoen for at hanndyr som brukes i avl sprer blåtungesmitte, sier Ole-Herman Tronerud, sjefveterinær i Mattilsynet.

Blåtunge er til nå påvist hos sau og storfe i Agder og hos sau i Rogaland.

Målet med tiltaket er å stanse spredningen av blåtunge, en virussykdom som rammer drøvtyggere og hjortedyr. Sykdommen har ikke vært registrert i Norge siden 2009, før den ble påvist på nytt for noen uker siden uke.

Kommuner i tiltakssonen for blåtunge er: Egersund, Lund, Sokndal, Flekkefjord, Kvinesdal, Farsund, Lyngdal, Hægebostad, Lindesnes, Kristiansand, Vennesla, Lillesand, Iveland, Birkenes, Grimstad, Arendal og Froland.

Det er høyere risiko for blåtunge i de sørligste delene av Norge. Faresonen strekker seg langs kysten fra svenskegrensen til Haugesund, samt store deler av det sentrale Østlandet, så langt nord som Elverum.

– Vaksinen vil kunne gi mildere sykdomsforløp hos enkeltdyr, men beskytter ikke dyrene mot å bli smittet, sier Tronerud.

Blåtunge smitter ikke til mennesker, verken via dyr eller mat.

For sauer kan dødeligheten kan være så høy som 30 prosent. I tillegg kan det føre til lavere melkeproduksjon. Syke dyr blir ofte avlivet av dyrevernmessige hensyn, ifølge Veterinærinstituttet.

Sykdommen smitter ikke direkte mellom dyr, men viruset blir overført fra dyr til dyr med blodsugende sviknott som kommer til Norge med vinden.

Mattilsynet har også åpnet for at det kan vaksineres mot sykdommen i enkelte områder av landet, men vaksineringen er frivillig og må dekkes av dyreeier selv.

(©NTB)

Flere nyheter: