Massive protester fikk tysk fotball til å snu – dropper milliardplaner
Toppfotballen i Tyskland legger bort alle tanker om å ta imot store pengebeløp fra private investorer. Det skjer etter stor misnøye i supportermiljøet.
Sport: Kuvendingen kommer fram i en uttalelse fra Den tyske ligaforeningen (DFL), som har ansvaret for 1. og 2. Bundesliga.
– Tatt i betraktning det som har skjedd i det siste, virker det ikke lenger mulig å fortsette prosessen, sier Borussia Dortmunds klubbdirektør Hans-Joachim Watzke på vegne av DFL-styret.
Tyske fotballfans har de siste ukene kastet gjenstander ut på banen for å vise sin misnøye med ligaens plan om å selge en andel av fremtidige inntekter til en privat investor gjennom en partneravtale. Tennisballer og epler er blant gjenstandene som har fylt baner flere steder.
Stridens kjerne var ligaforeningens ønske om å engasjere private investorer i et forsøk på å modernisere produktet og sikre «langsiktig og bærekraftig suksess».
For å oppnå dette var ideen å skaffe en investering på rundt 11,7 milliarder kroner. Pengene skulle blant annet brukes på markedsføring og på å etablere en strømmeplattform.
Forslaget om å åpne for eksterne investorer ble nedstemt da det først var oppe til votering i mai. Da holdt supporterne seg til bannere for å protestere mot forslaget.
I desember var det oppe på nytt, og 24 av 36 klubber fra de to øverste nivåene stemte for. Det var akkurat nok til å sikre det nødvendige flertallet på to tredeler.
Forsinkelser på opp mot 30 minutter i kampene har skjedd jevnlig når fansen har testet dommernes tålmodighet og motvilje mot å avlyse oppgjør.
Det har i lang tid vært stor motstand mot investorer i tyske fotballklubber, og supporterne har sikret seg minst 50 prosent av aksjene i flere klubber for å forhindre nettopp det.
(©NTB)