Menu
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier flere endringer fra nyttår kan gi litt mer i lommeboka. Foto: Heiko Junge / NTB

Mange nye regler i 2025 – dusjen kan bli litt billigere

Mer å tjene på syltetøy fra hagen, frist for å flytte til grisgrendte strøk for å redusere studielånet og dyrere pass. Dette er noen av endringene fra nyttår.

Av NTB | 30.12.2024 06:01:38

Økonomi og næringsliv: Overgangen til et nytt år betyr også at en mange nye lover, regler og ordninger blir satt ut i livet. Fra 1. januar får blant annet kampsportutøvere enklere regler om knockout å forholde seg til, det blir ulovlig å tape mer enn 900 kroner dagen i bingohallen, og de som har epler, bær eller honning til overs fra egen hage, kan tjene mer enn dobbelt så mye skattefritt.

– Hvis du bare blir igjen i Hemsedal etter skiferien i romjula og får deg en jobb på nærbutikken, så kan du trekke fra 25.000 på studielånet i året, ler finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Han minner om at flere regelendringer fra nyttår vil kunne slå positivt ut for økonomien til vanlige folk.

Foruten kuttet i studielånet hvis man bosetter seg i en av landets 212 minst sentrale kommuner, kan man jo også dra nytte av økningen fra 8.000 til 10.000 kroner i skattefrie ansatterabatter

– Ja, de som jobber i butikken og som har kanskje ikke den høyeste lønna, men har for øvrig en utrolig viktig jobb, kan få litt mer skattefri rabatt fra arbeidsgiveren, sier Vedum.

– De som er anleggsarbeidere og som bor mye borte, kommer bedre ut av dette, sier han.

Grensen øker også for den skattepliktige grensen for inntekter fra utleie av egen bolig eller hytta. Den er i dag på 10.000 kroner årlig, men økes til 15.000 kroner. En endring som Vedum erkjenner ikke treffer så mange, men som er viktig for dem med solceller på taket, er fribeløpet på 15.000 kroner og at bare 85 prosent av inntekten over skal være skattepliktig for salg av overskuddsstrøm.

– En annen endring slår ikke inn før 1. mai, men da kutter vi jo momsen på kommunale avgifter fra 25 til 15 prosent. Så de av oss som liker å dusje, det er vel 99 prosent av oss, og går på do, det er vel 100 prosent, de får litt lavere vannregning, da, ler Vedum.

– Forskriften skal sikre at man på en enda bedre måte ivaretar hensynet bak knockoutloven og sikkerhetsreglene i forskriften, og dessuten gjøre forskriften mer informativ og brukervennlig for søkerne, skriver departementet.

Justisdepartementet melder at det allerede fra 1. desember er trådt i kraft nye regler som skal gi unge lovbrytere raskere reaksjon gjennom et såkalt hurtigspor i domstolene.

Fra 1. januar starter det nasjonale tilsynsrådet for kriminalomsorgen, rettsgebyret til namsmannen reduseres fra over 1500 kroner til drøyt 900 kroner, mens prisene på pass, nasjonalt ID-kort og nødpass øker med 50 kroner. Pass til barn øker 30 kroner til 480 kroner.

De innfrir dermed ikke kravene fra Advokatforeningen og flere frittstående advokater som åpent har kritisert størrelsen på rettshjelpssatsen.

– Hvis man ønsker å drive seriøst, mener vi at rettshjelpssatsen bør ligge på 1800 kroner. Men et absolutt minimum vil være mellom 1500 kroner og 1600 kroner – det hadde vært til å leve med, uttalte advokat Brynjar Meling som tidligere i desember meldte seg ut av Advokatforeningen i protest mot salærsatsen.

En annen gruppe Sp-lederen er glad for at får endringer i statusen, er utvidelsen av fradraget for alle pendlere som bor på brakke. Ordningen var tidligere begrenset til to år, men Vedum påpeker at i mange yrker jobber man borte hjemmefra og bor på anlegg i årevis.

Også på andre områder kommer det nye regler på nyåret. Kultur- og likestillingsdepartementet skriver om sin nye forskrift som skal regulere reglene for knockout i kampsport.

– Rettshjelpssatsen er satsen for salær til advokater og rettshjelpere som yter fri rettshjelp. Neste år blir salærsatsen 1315 kroner – en økning på 50 kroner, skriver Justisdepartementet.

(©NTB)

Flere nyheter: