Mange amerikanere vurderer å emigrere etter Trump-seier
Mange amerikanere vurderer å emigrere etter Donald Trumps valgseier, skal man tro søkestatistikken på internett.
Politikk: Antallet amerikanere som tastet inn Google-søket «flytte til Canada», økte med 1270 prosent i løpet av de første 24 timene da utfallet av presidentvalget i USA ble klart.
Antallet amerikanere som søkte tilsvarende informasjon om New Zealand, økte med 2000 prosent, mens det ble registrert 820 prosent flere søk med formuleringen «flytte til Australia», viser tall fra Google.
Hvor mange søk det var snakk om, oppgir ikke Google, men nettsiden Immigration New Zealand registrerte 7. november rundt 25.000 nye pålogginger fra USA.
Samme dag i fjor var det 1500 i USA som logget seg på nettsiden.
– Hver halvtime kommer det en ny henvendelse på epost, forteller Evan Green i Green and Spiegel, Canadas eldste advokatfirma som har spesialisert seg på å bistå immigranter.
Også da Trump vant valget i 2016 var det mange amerikanere som ønsket å emigrere. Splittelsen og polariseringen har siden økt i USA, og nesten tre av fire amerikanske velgere mener nå at demokratiet er truet, viste en valgdagsmåling utført av Edison Research.
Mange amerikanere frykter også at fire nye år med Trump som president vil resultere i enda mer steile fronter mellom demokrater og republikanere i spørsmål om rase, kjønn, utdanning og abort.
Alt før valget var det mange amerikanere som vurderte muligheten for å emigrere til Canada, sier Heather Bell i advokatfirmaet Bell Alliance i Vancouver. Det var imidlertid få som faktisk gjorde det, forteller hun.
– Det er ikke lett å emigrere til Canada, særlig ikke nå når vi har en regjering som har redusert hvor mange som får midlertidig og permanent opphold her, sier Bell.
Advokater som bistår dem som vurderer å flytte, forteller også om stor pågang.
– Trump er åpenbart drivkraften, men det er også samfunnsmessig. Flertallet av amerikanerne stemte på ham, og noen mennesker føler seg ikke komfortable med å leve i den typen samfunn lenger. Folk er redde for at de skal miste friheter, sier Green.
(©NTB)