Manchester City og Premier utroper seg begge som vinnere i søksmål om sponsorregler
Mandag ble det avsagt dom i et søksmål mellom Manchester City og Premier League om tolkningen av ligaens sponsorregler. Raskt oppsto det strid om hvem som gikk seirende ut.
Sport: Avisen The Telegraph skriver at utfallet kan få store konsekvenser for fotballen i England og omtaler dommen som «banebrytende». Andre engelske medier, som allmennkringkasteren BBC, er langt mer tilbakeholdne med å trekke slike konklusjoner.
Partene i søksmålet er tilsynelatende også sterkt uenige i hvordan kjennelsen som foreligger skal forstås.
Premier League skriver i en uttalelse at City ikke nådde fram med flesteparten av klagepunktene klubben hadde anført. Videre heter det at voldgiftsretten har slått fast at dagens regelverk på området er nødvendig og forfølger et legitimt mål.
City-ledelse skriver på sin side at voldgiftsdommerne har erklært det aktuelle regelverket for «ulovlig», og at ligaen har misbrukt sin dominerende stilling med henblikk på konkurranselovgivningen.
Forbudet skal hindre at klubbene kamuflerer direkte bidrag fra eierne som er brudd på regelverket om økonomisk fair play.
Dagens regler ble vedtatt i 2021 etter at Newcastle fikk saudiarabiske eiere. City-ledelsen har ment at paragrafene er i strid med konkurranseloven og diskriminerende mot klubber som har base utenfor London.
Manchester City, som har eiere fra Abu Dhabi, hevdet også i søksmålet at klubber med bånd til golfstater diskrimineres.
Videre gikk de lyseblå til angrep på Premier Leagues voteringsregler, ifølge flere britiske medier. Alle vedtak som omhandler PL-regelverket krever to tredels flertall (14 av 20 klubber), og denne demokratiske modellen skal City ha omtalt som «majoritetens tyranni».
Mange i Premier League-miljøet har sett på utfallet av søksmålet som mer avgjørende for sporten enn de 130 anklagene mot Manchester City om brudd på ligaens økonomiske regler.
Hvilken konkret betydning kjennelsen som forelå mandag får, gjenstår å se.
Det var i februar i fjor at Premier League gikk ut med sine 130 anklagepunkter mot City. De omhandler perioden 2009 til 2018. Blant anklagene er at City overrapporterte sponsorinntekter og inngikk ulovlige sponsoravtaler.
Manchester City saksøkte Premier League-organisasjonen i februar, men dette ble først kjent i sommer. De siste fire års seriemester argumenterte mot lovligheten av regler som forbyr klubber å inngå sponsoravtaler til mer enn markedsverdi med firmaer som er eid av eller knyttet til klubbeieren.
Det henvises til at Premier League med utgangspunkt i det aktuelle regelverket skal ha satt ned foten for to potensielle sponsoravtaler City-ledelsen ønsket å inngå.
(©NTB)