Måling: Klart flertall krever at oljefondet ikke investerer i menneskerettsbrudd
Åtte av ti spurte mener at oljefondet ikke bør investere i selskap som bryter menneskerettighetene eller bidrar til okkupasjon, viser en ny meningsmåling.
Økonomi og næringsliv: 78 prosent av de spurte mener at oljefondet bør unnlate å investere i selskap som helt eller delvis bryter menneskerettighetene. 62 prosent mener fondet bør selge seg ut av selskap som har virksomhet i okkuperte områder.
Målingen er utført at Respons Analyse på oppdrag fra Kirkens Nødhjelp, Amnesty, Redd Barna, Palestinakomiteen og Fellesutvalget for Palestina.
Velgere i alle partiet, fra Rødt til Frp, mener oljefondet bør forvaltes i tråd med menneskerettighetene.
Arbeiderpartiets velgere er enda mer kritiske til dagens praksis enn gjennomsnittet. 87 prosent mener oljefondet bør holde seg unna selskap som bidrar til menneskerettsbrudd, og 72 prosent mener det samme om selskap som kan knyttes til ulovlig okkupasjon.
Fondet har også investert i selskap som av den grunn tidligere er svartelistet av FN og er i dag den største europeiske investoren på israelskokkupert territorium, viser en rapport.
Fondets ledelse viser til de følger mandatet de har fått fra Finansdepartementet og forholder seg til Etikkrådets løpende tolkning av dette mandatet.
Etikkrådet konkluderte i sin siste årsmelding med at verken bidrag til okkupasjon eller andre folkerettsbrudd i seg selv «er ment å føre til utelukkelse», ei heller av selskap som selger våpen eller militært materiell til en stat, «selv om denne staten bruker enkelte våpentyper i strid med folkerettens regler for stridigheter».
– Folket har talt. Dette handler ikke om høyre eller venstre – det handler om å si nei til folkerettsbrudd, sier generalsekretær Raymond Johansen i Norsk Folkehjelp.
– Oljefondet skal forvaltes i tråd med menneskerettighetene og ikke bare tjene penger for enhver pris. Nå ser vi at det store flertallet er helt enige med oss og at fondet og politikerne er i utakt med befolkningen, sier politikk- og samfunnssjef Bergdis Joelsdottir i Amnesty Norge.
ICJ slo også fast at stater må hindre handel og investeringer som støtter okkupasjonen.
– Dette gir Stortinget en solid ryggdekning til å instruere regjeringen om å endre retningslinjene og gi instruks om å trekke seg ut av alle investeringer som er med på å opprettholde den ulovlige okkupasjonen, sier konstituert generalsekretær Arne Næss-Holm i Kirkens Nødhjelp.
– Folk ønsker ikke at oljefondet skal være investert i brudd på menneskerettigheter og okkupasjon- politikerne må høre på velgerne og sørge for deinvesteringer nå, sier Palestinakomiteens leder Line Khateeb.
Redd Barna ba også tidligere i år Stoltenberg om å rydde opp i retningslinjene for hvor oljefondet kan investere og mener at Norge i dag bryter sine folkerettslige forpliktelser.
Stoltenberg avviste dette gjennom sin statssekretær Ellen Reitan (Ap) som fastholdt at departementet festet lit til Etikkrådets vurderinger.
– Dette er et godt system som det er bred støtte til, sa hun til NTB.
50 norske organisasjoner ba i forrige uke finansminister Jens Stoltenberg (Ap) om å skjerpe retningslinjene for oljefondet, som blant annet har investert i selskap som knyttes til Israels okkupasjon av palestinske områder.
Meningsmålingen viser at regjeringen er i utakt med velgerne, mener organisasjonene bak.
Organisasjonene viser til at FNs øverste juridiske organ, Den internasjonale domstolen (ICJ), har slått fast at Israel okkupasjon er ulovlig.
– Nå må våre folkevalgte ta grep. Nordmenn ønsker ikke at våre sparepenger investeres i selskap som bidrar til folkerettsbrudd, og det er regjeringens ansvar å sikre at dette ikke skjer, sier folkerettsrådgiver Mads Harlem i Redd Barna.
(©NTB)