Menu
Flere steder i landet har mai bydd på komfortable badetemperaturer, noe som ikke er rart etter en ekstremt varm maimåned. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Mai var ekstremt varm – tangerte rekord fra 2018

Tall fra Meteorologisk institutt viser at mai måned var mye varmere enn normalt. Faktisk har det ikke vært varmere siden målingen startet.

Av NTB | 01.06.2024 16:43:18

Vær: Med fasit i hånd viser tallene fire grader over normalen. En tangering av rekordåret mai 2018.

– Mai i 2018 satte ekstreme rekorder. Bare seks år etter ser vi lignende temperaturer, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.

Hygen forteller at utviklingen er helt i tråd med det de venter som konsekvens av klimaendringene.

– Det blir varmere i verden, og Norge er ikke et unntak. Med varmen kommer også styrtregnet, og det kommer vi til å få mer av i fremtiden.

For i både Oslo, Bergen og Trondheim lå gjennomsnittstemperaturen over normalen for en junimåned. Eksempelvis var Trondheim hele tre grader over juni-normalen med en gjennomsnittstemperatur på 14,8 grader i mai.

Andre plasser i landet var den sommervarme maimåneden enda mer ekstrem. På Oppdal i Trøndelag slo ikke temperaturen bare juni.

– Faktisk er 13,3 grader litt varmere enn en normal juli på Oppdal, opplyser klimaforsker Jostein Mamen.

Da kan man jo lure på om dette betyr en dårligere sommer?

– Vi har eksempler på en varm mai, etterfulgt av en varm juni. Vi har også eksempler på en varm mai, etterfulgt av en kald juni. Det er ikke slik at man kan bruke opp sommerdagene, sier Hygen.

I landets tre største byer var årets utgave av mai en sommermåned, ikke en vårmåned.

I mai var det så mye som 22 høysommerdager. Det betyr at gradestokken har passert 25 grader ett eller annet sted i landet. Det er mer enn mai hadde å vise til i 2018.

(©NTB)

Flere nyheter: