Menu
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit deltar under jubileumsfeiringen for kristenretten på Moster lørdag. Foto: Silje Katrine Robinson / NTB

Folkefest på Moster da kronprinsparet gjestet kristenrettens 1000-årsfeiring

Kronprinsparet var to av flere prominente gjester som besøkte Moster for å feire kristenrettens 1000-årsjubileum. Øya samlet seg til storslått feiring.

Av NTB | 01.06.2024 16:33:01

Religion og livssyn: Med ankomst fra kongeskipet Norge ble kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ønsket velkommen til øya Moster utenfor Bømlo.

Under 1000-årsfeiringen til Norges første lov, kristenretten, var kronprinsparet gjester under jubileumsforestillingen, og de signerte Tingsteinen ved Moster Amfi.

Ved tingmøtet på Moster på Bømlo i Sunnhordland i 1024 fikk Norge den kristne rettsordningen. Olav den hellige skal ha spilt en betydelig rolle der. Med kristenretten ble kristendommen rikets eneste tillatte religion. Trolldom og annen religionsvirksomhet ble forbudt. Det var også en første ordning av kirkens økonomiske forhold.

Kristenrett innebar allmenngyldige regler som skulle følges for å leve et kristent liv. Det var regler om alt fra dåp og gravlegging i vigslet jord, om faste og kirkebygging, om helligdager og vedlikehold av kirke og kirkegård. Biskopene og prestene fikk lovfestede plikter, folket fikk rettigheter.

Støre holdt en tale i forbindelse med jubileumsforestillingen. Han skal også åpne en ny tursti på Vetahaugen.

Senere lørdag kveld blir det festmiddag for gjestene.

Feiringen varer ut helgen.

Kristenretten er den første loven som ble praktisert på lagtingene. Den ble vedtatt i på Mostratinget i år 1024.

Helgen på Moster er full av kulturelle innslag. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) deltar begge i feiringen.

(©NTB)

Flere nyheter: