Menu
Frankrikes president Emmanuel Macron bruker en spesiell metode for å vedta sin pensjonsreform. Foto: Michel Euler / AP / NTB

Macron tvinger gjennom pensjonsreformen uten avstemning

Den franske regjeringen bruker et smutthull i grunnloven for å vedta en stor pensjonsreform, ettersom den trolig ikke har flertall i nasjonalforsamlingen.

Av NTB | 16.03.2023 15:24:10

Politikk: Reformen går ut på å øke pensjonsalderen fra 62 til 64. Forslaget fikk flertall i overhuset, senatet, torsdag formiddag. Det var imidlertid lenge usikkert om den ville få flertall i den folkevalgte nasjonalforsamlingen, der president Emmanuel Macrons regjering er i mindretall.

Dermed bruker regjeringen en prosedyre som er tillatt gjennom artikkel 49,3 i den franske grunnloven, som lar regjeringen gå rundt nasjonalforsamlingen for å vedta en lov, ifølge en rekke franske og internasjonale medier.

Da statsminister Elisabeth Borne ankom nasjonalforsamlingen reiste venstresidepolitikerne seg og sang den franske nasjonalsangen i protest. Møtet ble stanset en kort periode fram til stemningen roet seg.

– Denne regjeringen er ikke verdig vår femte republikk, eller det franske demokratiet. Hele veien er parlamentet blitt latterliggjort og ydmyket, raste leder Fabien Roussel i det franske kommunistpartiet.

Sosialistpartitoppen Olivier Faure sier et slikt grep kan føre til «et ukontrollerbart raseri».

Pensjonsreformen har utløst enorme demonstrasjoner i Frankrike, og flere omganger med politiske streiker. Den foreløpig siste streiken skjedde onsdag, og blant de synlige konsekvensene har vært opphoping av søppel i Paris fordi renovasjonsarbeiderne er ute i streik.

Macron har lagt ned mye av sin politiske kapital i pensjonsreformen, og mangelen på flertall for forslaget i nasjonalforsamlingen kan gjøre det vanskeligere for ham å få gjennomført resten av sin politikk fram til presidentperioden utløper i 2027.

Avgjørelsen skal ha blitt tatt bare minutter før forslaget ble tatt opp til avstemning. Det tyder på at Macrons regjering ikke var sikre på om den kunne få flertall. Grepet ventes å føre til et umiddelbart mistillitsforslag mot regjeringen, som trolig vil falle da konservative politikere støtter opp om regjeringen.

Macrons sentrum-høyre-regjering planlegger å gradvis heve pensjonsalderen i Frankrike til 64 år. Reformforslaget innebærer også at man må jobbe i 43 år for å få full opptjening. Macron mener reformen er nødvendig for at pensjonssystemet ikke skal gå i minus. I dag er pensjonsalderen 62 år, men i praksis kan pensjonsalderen forskyves med flere år for dem som ikke har arbeidet lenge nok til å ha tjent opp full pensjon.

Flere nyheter: