Macron: Planlegger støttestyrke – ikke fredsstyrke – for Ukraina
En internasjonal støttestyrke for Ukraina er under planlegging, sier Frankrikes president Emmanuel Macron etter Ukraina-møtet med representanter fra rundt 30 land.
Politikk: Ifølge Macron er meningen at styrken skal utplasseres etter at en fredsavtale mellom Ukraina og Russland er på plass. Men det er ikke alle de rundt 30 landene som har uttrykt at de ønsker å være med, sier Macron.
– Den skal ikke ha i oppdrag å være fredsbevarende, den skal ikke være ved fronten, den skal ikke erstatte den ukrainske hæren. Men den skal være en støtte, utplassert i visse strategiske områder, for å vise vedvarende støtte, sa Macron på en pressekonferanse etter torsdagens toppmøte i presidentpalasset i Paris.
– Støttestyrkene er et fransk-britisk forslag. Det er ønsket av Ukraina og notert at flere land som har uttrykt vilje til å bli med. Det er ikke enstemmig, men det er kjent. Dessuten trenger vi ikke enstemmighet for å oppnå dette, sa presidenten.
– Disse utvekslingene mellom militærledere skal angi beliggenhet og antall soldater, slik at det er pålitelig, sa han.
Tysklands fungerende statsminister Olaf Scholz uttrykker nok en gang forsiktighet knyttet til et eventuelt tysk bidrag til en slik styrke.
– I denne forbindelse konsentrerer vi oss om det som ligger umiddelbart foran oss, sa han.
Det inkluderer å styrke Ukrainas forsvar, ifølge Scholz:
– Tyskland har vært ledende i Europa på dette de siste årene og skal fortsette slik.
– Dette krever innkobling og støtte fra USA. Det er en diskusjon vi har hatt med presidenten ved mange anledninger, sa Storbritannias statsminister Keir Starmer.
Macron antydet at de kanskje må klare seg uten støtte fra USA.
– Vi må håpe på det beste og forberede oss på det verste. Mitt håp er at amerikanerne er på vår side og at de vil gi støtte, og til og med spille en aktiv rolle. Men vi må være forberedt på en situasjon der de kanskje ikke vil være med, sa han.
Torsdag ettermiddag førte kraftige angrep til at minst en person ble drept og elektrisiteten slått ut i deler av Kherson, ifølge ukrainske myndigheter.
USA framforhandlet avtaler forrige uke og denne som skal beskytte skipsfarten i Svartehavet og energiinfrastrukturen ellers, men Ukraina og Russland er uenige om detaljene.
De har også anklaget hverandre for å bryte avtalene.
Ifølge Macron skal en fransk-britisk delegasjon snart reise til Kyiv for å diskutere planene, som også omfatter diskusjoner om formen på den ukrainske hæren.
En grunn til at noen europeiske land er mer komfortable med en slik mulig støttestyrke i Ukraina enn andre, kan være at det er uklart om USAs president Donald Trump vil tillate amerikanske styrker og etterretning å bidra.
Før lederne møttes i luksusen i presidentpalasset i Frankrike, ble over 20 personer såret i et russisk droneangrep mot Kharkiv-regionen i Ukraina.