Menu
Store røykskyer kan sees over Khartoum onsdag forrige uke. Minst 512 mennesker er drept og 4.193 såret i kampene, ifølge tall fra landets helsedepartement. De reelle tallene er etter alle solemerker langt høyere. Foto: Marwan Ali / AP / NTB

Luftangrep rammer Sudans hovedstad tross løfter om våpenhvile

Ved midnatt går den skjøre våpenhvilen mellom hæren og den mektige RSF-militsen ut. Verden frykter evakuering av statsborgere i Sudan kan bli umulig.

Av NTB | 27.04.2023 18:34:05

Kriminalitet og rettsvesen: – Nå er tiden for å røre på seg, sa Storbritannias utenriksminister James Cleverly torsdag formiddag.

I over en uke har det foregått et massivt evakueringssamarbeid for å få briter, amerikanere, franskmenn, nordmenn og andre utenlandske statsborgere ut av Sudan. Ifølge norsk UD er 75 nordmenn hentet ut, mens 80 fortsatt er igjen i landet.

Sudan er rammet av en borgerkrig mellom den mektige RSF-militsen, ledet av general Mohamed Hamdan Dagalo, og den sudanske hæren, ledet general Abdel Fattah al-Burhan. De har sammen styrt landet siden 2021.

En tre dager lang våpenhvile mellom partene utløper etter planen midnatt torsdag, men reportere fra nyhetsbyrået AFP har gjennom dagen rapportert om luftangrep i Khartoum. Skylden legges på hæren.

– Vi har på grunn av sikkerhetssituasjonen foreløpig ikke kunnet nå ut med den nødhjelpen som sårt trengs, opplyser Flyktninghjelpen i en pressemelding.

Tusenvis flykter derfor til fots ut av Khartoum og ut av landet. Organisasjonens ansatte har vært i kontakt med mennesker som har flyktet fra hovedstaden til byen Wad Madani i sør.

– Disse familiene, inkludert et høyt antall kvinner og barn, hadde gått rundt 160 kilometer i trykkende hete for å komme seg vekk fra kampene og kryssilden, heter det i pressemelding.

Målet er å få på plass en ny, tre dager lang våpenhvile under oppsyn av IGAD, en østafrikansk allianse. Det har vært flere forsøk på å få på plass en skikkelig våpenhvile. Alle har mislyktes.

Flere land frykter nå at videre evakuering fra Sudan kan bli umulig fra fredag og tyr til ulike strategier. Torsdag valgte Sverige å avslutte sin aksjon, mens Kina sender marinen for å få ut sine rundt 1.500 statsborgere.

Landets legeforening opplyser at to tredeler av Sudans sykehus er ute av drift. 14 sykehus er rammet av bombeangrep, og 19 er blitt tvunget til å evakuere, ifølge Røde Kors.

FN uttalte onsdag at de forventer at opptil 270.000 sudanere kommer til å flykte til Sudans naboland Tsjad og Sør-Sudan om ikke kampene gir seg. Flyktninghjelpen er bekymret for utviklingen.

– Vi ber partene og det internasjonale samfunnet sikre at vi får trygg tilgang til å nå ut med hjelp.

Også utenfor hovedstaden, spesielt i Darfur og de sørlige delene av landet, raser kampene. Sivilbefolkningen rammes hardt, ifølge Flyktninghjelpen, som sier det er akutt mangel på mat og vann – og drivstoff.

Selv det er ingen tegn til at de stridende partene er klare til å avslutte konflikten, er det fortsatt håp. Sent onsdag skal den sudanske hæren ha gått med på samtaler i Juba, hovedstaden i Sør-Sudan.

Minst 512 mennesker er drept og 4.193 såret i kampene, ifølge tall fra Sudans helsedepartement. De reelle tallene er etter alle solemerker langt høyere.

(©NTB)

Flere nyheter: