Menu
Iransk-amerikanske Emad Sharghi (f.v.), Morad Tahbaz og Siamak Namazi på vei ut av flyet etter å ha landet i Qatars hovedstad Doha mandag. Foto: Lujain Jo / AP / NTB

Løslatte amerikanere er ute av Iran

De fem amerikanerne som ble løslatt i Iran som en del av en fangeutveksling med USA, landet mandag kveld i Qatars hovedstad Doha.

Av NTB | 18.09.2023 18:43:48

Politikk: Der ble de tatt imot av USAs ambassadør i Qatar Timmy Davis, som ga dem en klem da de kom ut av flyet. De fem ble løslatt fra iransk fengsel tidligere på mandagen som følge av en utvekslingsavtale mellom USA og Iran.

– I dag kommer fem uskyldige amerikanere som har vært fengslet i Iran, endelig hjem, sier president Joe Biden i en kunngjøring. Han takker samtidig myndighetene i Qatar, Oman, Sveits og Sør-Korea for å ha tilrettelagt for og bistått i å få de fem satt fri.

– Jeg vil takke president Biden og hans administrasjon som var tvunget til å ta noen utrolig vanskelige beslutninger, sier iransk-amerikanske Siamak Namazi, som har sittet fengslet i Iran i åtte år. Han ble pågrepet i 2015 anklaget for spionasje, og han ble senere dømt til ti års fengsel.

Alle de fem har ifølge USA blitt fengslet på feilaktig grunnlag.

Alle de fem er dømt for på ulike måter å ha forsøkt å dele og eksportere hemmelige materiale fra USA til Iran, blant annet elektronikk og utstyr ment for militæret.

Irans sentralbanksjef bekreftet på statlig iransk TV mandag ettermiddag at de har mottatt hele summen på 5,9 milliarder dollar.

Men samtidig som president Biden benådet de fem iranerne, kunngjorde amerikanske myndigheter nye sanksjoner mot Irans etterretningsmyndigheter og mot tidligere president Mahmoud Ahmadinejad.

Forholdet mellom landene kommer fortsatt til å være svært krevende, ifølge CNN. Først og fremst er Irans atomprogram kilde til stort hodebry i USA, som mener de utvikler teknologi som kan brukes til våpen. Iran hevder at de kun har fredelige formål med atomprogrammet.

Fangeutvekslingsavtalen har blitt møtt med kraftig kritikk fra Republikanerne, som anklager Biden-administrasjonen for å hjelpe til med å styrke Irans økonomi og dermed bidra til økte trusler mot amerikanske styrke og allierte i Midtøsten.

De fem iransk-amerikanerne, deriblant en forretningsmann og en miljøaktivist, er løslatt i bytte mot fem iranske statsborgere som har sittet i fengslet i USA.

Like etter at nyheten om løslatelsen ble bekreftet, benådet president Joe Biden fem iranske statsborgerne. De er nå løslatt, og to av dem ankom mandag kveld Qatar. To andre vil ifølge en talsmann for iransk UD bli værende i USA.

En del av fangeutvekslingsavtalen mellom USA og Iran gikk ut på at Teheran skulle få tilgang til iranske midler som har vært frosset i Sør-Korea. Midlene tilsvarer over 60 milliarder kroner. Dette er betaling for iransk olje som ikke ble overført som følge av amerikanske sanksjoner.

Fangeutvekslingen regnes for å være et diplomatisk gjennombrudd etter flere år med krevende relasjon mellom landene, noe som forverret seg under Trumps ledelse.

(©NTB)

Flere nyheter: