Menu
En demonstrasjon til støtte for Paul Watson i Paris 23. oktober. Watson har søkt om politisk asyl i Frankrike. Foto: Louise Delmotte / AP / NTB

Løslatelse av miljøaktivist Paul Watson møtes med japansk misnøye

Miljøaktivisten Paul Watson ble tirsdag løslatt fra fengsel på Grønland. Danmark vil ikke utlevere ham til Japan, som uttrykker misnøye med løslatelsen.

Av NTB | 18.12.2024 03:41:31

Kriminalitet og rettsvesen: Det danske justisdepartementet har bekreftet at de ikke vil etterkomme Japans krav om utlevering. Tidligere tirsdag ble nyheten sluppet av Watsons danske forsvarer, Julie Stage.

Hun sa også at Watson vil kunne reise til Frankrike etter løslatelsen.

Watson ble pågrepet i Nuuk på Grønland 2. juli i år mens skipet hans lå til kai for å fylle drivstoff. Årsaken til pågripelsen var den japanske arrestordren, som ble utstedt allerede i 2012.

Han var en av grunnleggerne av organisasjonen Sea Shepherd og leder i dag organisasjonen Captain Paul Watson Foundation. Den er mest kjent for sin kamp mot japansk hvalfangst i Sørishavet.

Han har også engasjert seg i kampen mot norsk hvalfangst.

– Det er beklagelig at den danske regjeringen ikke har akseptert Japans forespørsel om å utlevere ham. Regjeringen har uttrykt dette overfor den danske siden, sier den japanske regjeringens talsperson Yoshimasa Hayashi ifølge AFP.

Blant annet legges det vekt på den tiden han allerede har sittet fengslet på Grønland, og tiden det kommer til å ta før han eventuelt blir utlevert. Det er også tatt hensyn til at forholdene han anklages for, skjedde for over 14 år siden.

Danske myndigheter har forsøkt å forsikre seg om at tiden som Watson har sittet fengslet på Grønland, kommer til å bli trukket fra en eventuelt dom i Japan. Men de skal ikke ha fått tilstrekkelig med forsikringer om dette, ifølge Hummelgaard.

Watson er født i Canada, men bor nå i Frankrike. Han søkte for få uker siden om fransk statsborgerskap.

Japan ønsker å stille ham for retten fordi de mener han har overfalt hvalfangere og utøvd vold i forbindelse med en hendelse i Antarktis i 2010. Watson nekter straffskyld.

Danmarks justisminister Peter Hummelgaard skriver i en pressemelding at beslutningen er tatt etter en samlet vurdering av omstendighetene i den konkrete saken.

Flere nyheter: