LO vedtok økonomisk boikott av Israel – partier vil ha oppfølging på Stortinget
Med stort flertall stemte LO-kongressen for at Norge bør fremme en internasjonal økonomisk boikott av Israel. – Regjeringen må følge opp, mener SV, MDG og Rødt.
Kriminalitet og rettsvesen: Hvis okkupasjonen av palestinske områder ikke opphører innen september i år, bør Norge ta initiativ til en internasjonal boikott, ifølge vedtaket.
LO bruker også ordet «folkemord» om det som den palestinske sivilbefolkningen blir utsatt for.
Uttalelsen fikk støtte fra et stort flertall på kongressen – 240 stemte for mens 69 stemte mot. Vedtaket vakte synlig begeistring med applaus og jubel i salen.
SV mener vedtaket er en marsjordre til regjeringen om å innføre fullt forbund mot handel med selskaper som bidrar til okkupasjon.
– Dette er et historisk vedtak av en LO-kongress som skjønner alvoret i situasjonen og tiden vi lever i. Grasrota i fagbevegelsen sto imot stort press, og står solidarisk med palestinerne og folkeretten, sier partileder Kirsti Bergstø.
Rødts Bjørnar Moxnes kaller vedtaket historisk. Han viser til at Stortinget akkurat nå behandler et forslag om å stoppe videreforsendelse av norske våpen til Israel og økt norsk støtte til etterforskning og straffeforfølging av krigsforbrytelser, i tråd med LOs vedtak. Stortinget voterer over forslaget 20. mai.
Også MDG mener statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) må høre på fagbevegelsen.
– Vi bør umiddelbart trekke oljefondets investeringer ut av israelske selskaper og andre selskaper som bidrar til, eller tjener penger på nedslaktingen av uskyldige mennesker på Gaza. Norge og oljefondet må boikotte Israel, sier Une Bastholm.
– I Palestina foregår det et folkemord. Det er ingen andre ord som er dekkende nok, sa nestleder i Fagforbundet Ung, Aleksander Liane, da han la fram flertallets forslag.
Ettersom det er en beskrivelse som flertallet av delegatene stiller seg bak, er det også viktig at det står uttrykt i uttalelsen, poengterte han. Gjennom økonomisk boikott kan man vise solidaritet med Palestina, samtidig som man holder døra åpen for dialog for dem som jobber for fred også på israelsk side, mente han.
Mindretallet advarte mot en slik uttalelse fordi de mente den kan slå tilbake på palestinerne.
– I internasjonal fagbevegelse står vi helt alene i kravet om boikott av Israel. Ingen andre støtter oss i det, sa LO-sekretær Kristin Sæther da hun la fram mindretallets innstilling.
– Jeg er dypt bekymret for at det er palestinerne som må betale denne prisen for det vi velger å gjøre i dag, sa hun.
Statsminister Støre har gjort det klart at Arbeiderpartiet er uenig i at Norge skal fronte en økonomisk boikott.
Vedtaket innebærer at LO vil arbeide for at dette er noe regjeringen skal følge opp. LO har tre medlemmer i Arbeiderpartiets sentralstyre, og har dermed innflytelse på politikken Ap-regjeringen fører.
* Palestinske flyktninger og deres etterkommere må få rett til å vende tilbake til hjemlandet, slik FN også har slått fast.
* Norge må støtte Palestinas i å få oppgradert status i Den internasjonale arbeidsorganisasjonen.
* Regjeringen må ta en aktiv rolle for å stille Israel økonomisk ansvarlig for ødeleggelsene som har rammet sivile på Gazastripen og på Vestbredden.
LO slår fast at norske myndigheter og næringslivet må etterleve folkeretten i konfliktområder og okkuperte områder. Det innebærer at oljefondet – statens pensjonsfond utland – ikke skal investere i selskaper som bidrar til okkupasjonen. Fondet har investert i 47 selskaper som har virksomhet som medvirker til den israelske okkupasjonen, ifølge undersøkelser fra Fagforbundet og Norsk Folkehjelp har gjennomført, skriver VG.
Israel-uttalelsen har vakt betydelig diskusjon blant LO-delegatene, og det viste seg vanskelig å komme fram til et kompromiss da redaksjonskomiteen skulle legge fram sin innstilling.
Uttalelsen går lengre enn det LO-ledelsen ønsket seg. Forslaget fra mindretallet i redaksjonskomiteen støttet våpenembargo, samt boikott innen kultur, sport og akademia, men ikke økonomisk boikott. De ville heller ikke bruke ordet folkemord, men heller formuleringen «ufattelige lidelser».
LO krever videre: