«Livet ved fronten» i Ukraina del 1
I en serie kommer Radio Haugaland til å sette fokus på hjelpearbeidere ved fronten i Ukraina. Først ut er Jeanett Andersen Dyrseth (35) fra Kvinnherad. Vi advarer mot sterke inntrykk og bilder.
Livet ved fronten del 1: I en programserie i flere deler kommer Radio Haugaland til å sitte fokus på hjelpearbeidere, foreninger og privatpersoner som blant annet hjelper Ukraina med klær, penge-donasjoner, medisinsk utstyr, helsepersonell og alt som trengs i den brutale krigen mot Russland.
Først ut er Jeanett Andersen Dyrseth (35) opprinnelig fra Kvinnherad, nå bosatt i Haugesund. Dyrseth har helsefaglig bakgrunn og har tatt et kurs for å kjøre ambulanse til og fra sykehus ved fronten i de okkuperte delene av Ukraina.
Journalist, Tomas Johannessen, har hatt en prat med Dyrseth og det er sterke inntrykk vi har fått hørt Dyrseth beskrive overfor Radio Haugaland.
Første gang vi var i samtale med Dyrseth kunne hun fortelle at det hele startet som et privat initiativ etter at hun og en venninnegjeng drakk kaffe og så på bilder av barn i mørke bomberom i Ukraina like etter at Russerene krysset grensen til Ukraina februar 2022.
Sammen med en venninnegjeng samlet Dyrseth inn ullklær, termodresser, aggregat og snop til barna. I tillegg kjøpte hun og to venner en bil til 11.000 kroner, som ble donert til soldatene ved fronten. Dette ble overlevert i Polen ved grensen til Ukraina
Nå har Jeanett Andersen Dyrseth blitt med i hjelpeorganisasjonen Medical Aid Initiative Norway (MAIN) som har sikret minst 40 tonn med medisinsk utstyr til det offentlige helsevesenet i Ukraina siden sommeren 2022, og har fortsatt å sikre medisinsk utstyr og medisinsk forbruksmateriell til de hardt prøvede sykehusene i krigssonene i Ukraina.
Tilbake til historien fra Jeanett Andersen Dyrseth:
I samtaler med Dyrseth forteller 35-åringen at MAIN tok kontakt med henne i november 2022 som ønsket å ha et prosjekt i Ukraina. MAIN har primært jobbet i de krigsherjede landene Irak og Syria siden 2017. Forspurselen til Dyrseth var om hun kunne være Country Manageren deres i Ukraina, for å bistå med blant annet medisinsk utstyr og kirurgisk materiell. Samlet har de levert utsyr til en verdi av 25 millioner kroner.
Dyrseth forteller at de bidrar frontsykehusene og stabiliserings-punktene med nødvendig medisinsk utstyr ved fronten. I tillegg forteller Dyrseth at de også bistår barnehjemmene med leker, klær, godteri. Dyrseth og MAIN assisterer også sykehusene og ambulansene, primært i Donetsk.
Dyrseth har opplevd mange sterke inntrykk fra fronten og det er spesielt to historier 35-åringen ønsker å fortelle.
2-åring voldtatt:
– Det som har gjort mest inntrykk er da jeg jobbet ved et sykehus ved fronten i Kramatorsk. Vi fikk inn et to år gammelt barn som hadde blitt voldtatt av russiske soldater. Å se denne jenten og skadene som var påført henne, gjorde at jeg slet med å sove i lang tid.
Dyrseth trekker også fram en annen sterk historie.
– Jeg var også i kontakt med en familie hvor det var en 11 år gammel gutt som hadde blitt voldtatt av tre menn, der moren hadde blitt tvunget å se på dette overgrepet. Hvis ikke truet mennene med å drepe gutten hvis ikke moren så hva de gjorde. Det å komme så tett på og møte disse familiene og høre historiene og se skadene er utrolig vondt, sier Dyrseth til radio Haugaland.
Videre forteller Dyrseth at det er en ting å høre historier og lese i media om krigen, men det er noe helt annet å være i Ukraina å se skadde personer komme inn til sykehusene.
– Legene og kirurgene blir meget påvirket når det kommer inn så unge barn som har blitt utsatt for så forferdelige ting. Personlig blir jeg fryktelig sint, fortvilet og skuffet når uskyldige barn blir utsatt for så grove ting. Det er forferdelig vondt, avslutter Dyrseth til radio Haugaland.
Du kan høre mer i en programserie som blir sendt på Radio Haugaland og Radio Sunnhordland.