Menu
Oversvømte gater i byen Marj. Lederen for en av de rivaliserende regjeringene frykter at 2.000 personer kan ha mistet livet under uværet Daniel. Foto: Libya Almasar TV via AP / NTB

Libysk regjeringssjef frykter 2.000 kan ha mistet livet i flommen

Lederen for en av de rivaliserende regjeringene i Libya sier at så mange som 2.000 kan ha mistet livet i flom og oversvømmelser i de østlige delene av landet.

Av NTB | 11.09.2023 18:44:32

Økonomi og næringsliv: Uttalelsene fra statsminister Ossama Hamad falt i et intervju med TV-kanalen al-Masar mandag. Libya ble i helgen rammet av middelhavsstormen Daniel, den samme som i forrige uke skapte kaos i deler av Hellas. Det offisielle tallet på omkomne er 38, melder landets helsemyndigheter, men dette tallet omfatter ikke den hardest rammede byen Derna.

Hamad sier at 2.000 kan ha mistet livet i Derna, og at tusenvis også er meldt savnet. Han sier at hele nabolag er blitt feid vekk i byen som nå er blitt definert som katastrofeområde.

Store nedbørsmengder forårsaket flom, og hus og veier er blitt ødelagt. Myndighetene har erklært unntakstilstand, og skoler og butikker er stengt. I mange kystbyer er situasjonen den samme.

Blant de omkomne skal det være mange fra byen Bayda, men også fra kystbyen Susa, melder landets krisemyndigheter. Stormen slo til i den østlige delen av landet med full tyngde søndag, blant annet byene Benghazi, Sousse, Al Bayda, Al-Marj og Derna.

Derna synes å være den byen som er hardest rammet. Det var i formiddagstimene mandag umulig å ta seg fram til området. Lokale medier skriver at situasjonen er katastrofal og at det ikke finnes strøm eller telefonlinjer.

Statsminister Hamad kunngjorde mandag at det blir tre dagers landesorg og at det skal flagges på halv stang på alle offentlige bygg.

Oljehavnene i Ras Lanuf, Zueitina, Brega og Es Sidra er stengt i tre dager som følge av uværet, opplyser kilder.

Flere nyheter: