Menu
Generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond. Foto: Javad Parsa / NTB

Lettelse over klimavedtak blant organisasjoner

Miljøorganisasjoner er lettet over at verdens land har blitt enige om et vedtak på klimatoppmøtet, til tross for at det ikke tar til orde for utfasing.

Av NTB | 13.12.2023 09:09:39

Natur og miljø: – Dette er en viktig milepæl i klimaforhandlingene, skriver generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond til NTB.

Sluttdokumentet tar til orde for en overgang bort fra fossile energikilder, men ikke utfasing. Det hadde mange land og organisasjoner håpet på.

– Vi skulle selvsagt ha sett en enda sterkere tekst rundt det viktigste enkelttiltaket vi har for å takle klimakrisen, skriver Andaur.

– Verden kan ikke karbonlagre seg ut av klimakrisen, skriver hun.

Naturvernforbundet omtaler avtalen som et viktig skritt i riktig retning.

– Espen Barth Eide (Ap) skal ha ros for Norges tydelige posisjon for utfasing, spesielt i innspurten, skriver nestleder Pernille Hansen i Naturvernforbundet.

– Vedtaket fra Dubai er tydelig på at vi skal bort fra fossilt og må gjøre mye av jobben dette tiåret. Men vi er redde for at bakstreverne kan skjule seg bak språk om overgangsløsninger og teknologi som ennå ikke finnes, ifølge Hansen.

– Vi har nå vært vitner til 28 år med internasjonale klimaforhandlinger, som alle har hatt som mål å kutte utslipp. Det er derfor nitrist at politikerne på klimatoppmøtet nok en gang ikke har klart å bli enige om et tydelig språk om utfasing av fossile brensler, skriver Norges Greenpeace-leder Frode Pleym.

Kirkens Nødhjelp omtaler vedtaket som tafatt.

– Det er gledelig nytt at det er enighet om en avtale, ordlyden er fortsatt for tafatt, skriver Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Vedtaket er godt nytt for vern regnskogen, ifølge Regnskogfondet.

– Regnskogen her står ved et kritisk vippepunkt. Derfor er det bra at klimaforhandlingene løfter fram stans av avskoging som det viktige klimatiltaket det er. Men regnskogen trenger også at olje, kull og gass fases ut, sier Tørris Jæger, generalsekretær i Regnskogfondet.

– For å involvere utviklingsland i den nødvendige energiomstillingen, må rike land støtte dem, ikke bare med grønn omstilling, men også tilpasning til klimaendringer og håndtering av klimarelaterte tap og skader, skriver Ida Morén Strømsø i Redd Barna.

Hun er også kritisk til at karbonfangst og -lagring har en fremtredende plass i avtalen, slik som Norge har presset på for.

Greenpeace er svært kritiske til avtalen.

De er blant flere organisasjoner som mener vedtaket bør få konsekvenser for norsk oljepolitikk. Nå må det bli stans i leting og en plan for utfasing av norsk petroleumsindustri, ifølge dem.

Flere organisasjoner mener vedtaket legger en urettferdig stor bør på fattige land. Ifølge Redd Barna der også bekymringsfullt med manglende fokus på menneskerettigheter i vedtaket.

(©NTB)

Flere nyheter: