Menu
21 år gamle Alex Teixeira, som mistenkes for å stå bak den store dokumentlekkasjen i USA, forsøkte å ødelegge bevis og har historikk med voldelige trusler, ifølge påtalemyndigheten. Han ble pågrepet av FBI hjemme i Dighton i Massachusetts tidligere i april. Foto: WCVB-TV via AP / NTB

Lekkasjemistenkt i USA skal ha ødelagt bevis og lest om masseskytinger

Den 21 år gamle mannen som mistenkes for den store dokumentlekkasjen i USA, ødela bevis, har historikk med voldstrusler og brukte jobbmaskinen til å lese om masseskytinger, ifølge påtalemyndigheten.

Av NTB | 27.04.2023 07:54:06

Politikk: Det går fram av 48 sider med rettsdokumenter som er innlevert før et rettsmøte om varetektsfengsling torsdag.

Justisdepartementet skriver i dokumentene at 21-åringens voldsretorikk og det som synes å være forsøk på å ødelegge bevis, øker risikoen for at han kan stikke av.

– Å løslate ham vil øke risikoen for at han kommer med ytterligere uautoriserte lekkasjer av gradert informasjon om det nasjonale forsvaret, skriver påtalemyndigheten i dokumentene.

Han delte dem i en gruppe på plattformen Discord og skal ha begynt å legge dem ut i desember 2022, ifølge påtalemyndigheten.

Teixeira ble pågrepet av FBI i hjemmet sitt tidligere i april. Der fant myndighetene et knust nettbrett, en laptop og en spillkonsoll i en søppelkasse. I tillegg skal Teixeira ha instruert andre han snakket med på nett, om å «slette alle meldinger».

Det skal dreie seg om minst 50, muligens over 100, hemmeligstemplede dokumenter. Lekkasjen omtales som den alvorligste i USA etter WikiLeaks-lekkasjene i 2010.

Om Teixeira blir dømt, kan han få opptil 25 års fengsel. Teixeiras forsvarere har ikke kommentert saken. De ventes å argumentere for at han ikke bør holdes i varetekt fram til rettssaken.

– Skadene den siktede allerede har forårsaket for USAs nasjonale sikkerhet, er umåtelige. Skaden den siktede fortsatt er i stand til å forårsake, er ekstraordinære, skriver justisdepartementet.

Flere av dokumentene har høy klassifiseringsgrad og har informasjon om både allierte og fiender av amerikanerne. De omhandler blant annet Ukrainas luftforsvar og Israels etterretningstjeneste Mossad.

58 personer ble drept i masseskytingen mot en countryfestival i Las Vegas i oktober 2017, og to har senere dødd som følge av skuddrelaterte skader. Det er den verste masseskytingen i moderne historie i USA.

Kommentarene omhandler «våpen, inkludert brannbomber, våpen på skolen, og rasistiske trusler», står det å lese i rettsdokumentene.

Teixeira skal også ha skrevet om drap i sosiale medier, blant annet i november 2022, da han angivelig skrev at han, om han kunne, ville «drept massevis av mennesker».

Alex Teixeira er siktet for å ha lekket graderte dokumenter på nettet da han jobbet som IT-spesialist på en militærbase for U.S. Air Force National Guard (USANG), en reservestyrke knyttet til USAs luftforsvar.

Ifølge påtalemyndigheten fikk Teixeira tilgang til hundrevis av graderte dokumenter allerede i februar 2022, og han begynte å dele dem i desember.

I rettsdokumentene står det også å lese at Teixeira i juli brukte jobbdatamaskinen til å lese om mye omtalte masseskytinger, med bruk av søkeord som «Uvalde» og «Las Vegas Shooting». 19 elever og to lærere ble drept i masseskytingen ved en barneskole i Uvalde i mai 2022.

Ifølge påtalemyndigheten skal Teixeira ha historikk med voldstrusler helt tilbake til tenårene. Da han var 18, skal han ha fått avslag på søknad om våpen og ID-kort på grunn av kommentarer han skal ha kommet med da han gikk på videregående.

(©NTB)

Flere nyheter: