Lego gir opp å lage oljefrie byggeklosser
Lego gir opp forsøket på å produsere klosser uten oljebasert plast. Årsaken er at det nye materialet som ble tatt i bruk, førte til høyere utslipp av klimagass.
Vær: Lego ønsket å lage klosser av gjenvunnet polyetylentereftalat, skriver Financial Times. Lego-topp Niels Christiansen sier til avisen at det danske selskapet etter hundrevis av tester har gitt opp å lage oljefri lego.
Tim Brooks, som leder bærekraftsarbeidet i Lego, sier at det gjenvunne materialet er mykere enn det oljebaserte, og at det derfor trenger flere ingredienser for å holde samme standard, og at det kreves mye energi for å behandle det.
– Det er som å prøve å lage en sykkel av tre istedenfor stål, sier han.
Direktør for leketøysgiganten, Tim Brooks, sa i 2019 at Lego ikke kan «inspirere morgendagens utviklere mens de selv lager et produkt som skader klimaet».
Plasttypen Lego bruker til å lage klossene sine er blant de mest brukte plasttypene i verden, og den brukes vanligvis til vannflasker, matemballasje og klær laget av polyester.
– Vi er fortsatt forpliktet til å lage Lego av bærekraftige materialer innen 2032, sier selskapet i en uttalelse.
– Om dagen tester og utvikler vi legoklasser som er lagd av ulike bærekraftige materialer, blant annet resirkulerte plast og plast laget av andre materialer som e-metanol, sier de.
Lego har fram til 2025 satt til side over 13 milliarder norske kroner for å finne et mer bærekraftig materiale for legoklosser, slik at de kan redusere sine CO2-utslipp med 37 prosent innen 2032.
Tidligere har selskapet lovet at de oljebaserte brikkene skal byttes ut med brikker av bærekraftige materialer innen 2030.
Overfor nyhetsbyrået Ritzau understreker Lego at selskapet fortsatt vil jobbe for å finne et mer bærekraftig plastmateriale til legoklossene.
(©NTB)