reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Tilbud på påskegodt dro ned prisveksten i april. Det er godt nytt for renta, ifølge økonomen. Foto: Javad Parsa / NTB

Lavere prisvekst enn Norges Bank ventet – påsketilbud trakk ned prisene

Prisveksten i april var på 2,5 prosent, som er lavere vekst enn det Norges Bank ventet. Økonomene er uenige om hvor mye det har å si for renta.

Av NTB | 09.05.2025 09:24:07

Økonomi og næringsliv: Prisene steg 2,5 prosent de siste tolv månedene, mens prisene økte med 0,7 prosent fra mars i år til april.

Norges Bank ventet 3,2 prosent på kjerneinflasjonen og 2,7 prosent på samlet prisvekst.

Prisveksten har dermed dempet seg. Det er en nedgang i tolvmånedersveksten på 0,1 prosentpoeng fra mars, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Det var spesielt prisene på mat og alkoholfri drikke som bidro til fallet i veksttakten, sier seksjonssjef Espen Kristiansen.

Det er hele 5,5 prosentpoeng lavere enn i mars, da tolvmånedersveksten i matprisene var på 8,6 prosent.

– Det var forventet et betydelig fall i prisveksten på mat fra mars til april, blant annet fordi påsken falt i mars i fjor, mens den var i april i år. Påsketilbud trakk matprisene ned i april i år, mens tilsvarende effekt i fjor inntraff måneden før, sier Kristiansen.

Påsketilbud på varer som frisk frukt, sjokolade, chips, pølser og diverse kjøttpålegg bidro mest til å trekke prisveksten ned.

Prisene på sitrusfrukt falt 28,9 prosent fra mars til april, mens prisene på melon og epler falt henholdsvis 28,3 og 18,2 prosent i samme periode, ifølge SSB.

Både prisveksten og kjerneinflasjonen er dermed lavere enn anslagene fra Norges Bank. De ventet en kjerneinflasjon på 3,2 prosent og en samlet prisvekst på 2,7 prosent.

– Prisveksten har kommet godt ned de siste årene. I februar steg prisveksten overraskende mye, mens nå er utviklingen mer lik det vi så tidligere i vinter. Ved å holde orden i økonomien, legger vi til rette for at prisveksten kan komme videre ned samtidig som ledigheten holder seg lav, sier finansminister Jens Stoltenberg (Ap).

De siste tallene fra SSB er godt nytt for renteutsiktene, ifølge Sparebank 1 Sør-Norges sjeføkonom, Kyrre Knudsen.

Den pågående handelskrigen skaper fortsatt usikkerhet for hva som skjer med renta.

– Men det er tegn til at dette kan gi lavere vekst og inflasjon, som kan føre til raskere rentekutt, sier han.

Hun tror ikke på rentekutt i juni.

– Selv om kjerneinflasjonen kom inn 0,2 prosentpoeng lavere enn det Norges Bank antok, er ikke disse inflasjonstallene nok for at Norges Bank vil føle seg trygg til å kutte i juni, sier hun.

Hun får støtte fra seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets. Det må flere måneder med lave inflasjonstall til før dette fører til rentekutt.

– Vi venter fortsatt et rentekutt i år, i september, sier han.

Prisene for elektrisitet inkludert nettleie steg 7,4 prosent fra mars til april i år, men var likevel 5,2 prosent lavere i april enn for ett år siden.

– Dette skyldes blant annet det sterke prisfallet vi så i mars måned i år, sier Kristiansen i SSB.

Prisveksten på mat og drikke er nå nede på et nivå vi ikke har sett siden juni 2022, ifølge bransjedirektør for Virke dagligvare, Bendik Solum Whist.

Matvareprisene falt 2 prosent fra mars til april i år og var 3,1 prosent høyere enn i april i fjor.

KPI justert for avgiftsendringer og energivarer, KPI-JAE (også kalt underliggende inflasjon eller kjerneinflasjon), steg 3 prosent de siste tolv månedene.

Senior makrostrateg Sara Midtgaard i Nordea er mer avventende. Siden nedgangen i stor rad var forbundet med påskeferien, er det ikke gitt at Norges Bank vektlegger apriltallene i så stor grad, mener hun.

Flere nyheter: