Lånekassen hever den flytende renta til det høyeste nivået siden våren 2009
Både flytende og fast rente på studielån heves i høst til det høyeste nivået siden tida rundt finanskrisen. Lånekassen venter at enda flere lån går til inkasso.
Utdanning: Når rentene på studielån settes opp ytterligere 1. september, vil de være på det høyeste på mange år, advarer Lånekassen.
Den flytende renta blir hevet fra 3,668 prosent til 3,948 prosent – det høyeste nivået siden april 2009.
Vi må tilbake til oktober 2008 får å finne høyere treårsrente og til mai 2011 for tiårsrenten.
Fastrentene vil fra 1. september være:
* 4,879 prosent for tre års bindingstid (øker med 0,613 prosentpoeng)
* 4,755 prosent for fem års bindingstid (øker med 0,595 prosentpoeng)
* 4,583 prosent for ti års bindingstid (øker med 0,442 prosentpoeng)
I tillegg velger stadig flere å benytte seg av muligheten til å utsette betalingen.
– Samlet sett sier dette oss at flere har betalingsproblemer, og det er vanskelige økonomiske tider for mange. Det er en utvikling vi følger med på, sier administrerende direktør Kjetil Moen i Lånekassen i en pressemelding.
I årets seks første måneder ble 11.200 studielån sagt opp, mot 8.800 i samme periode i fjor. Det er en økning på 27 prosent. Hvis lånet blir oppsagt og overført til inkasso, vil det bli lagt til forsinkelsesrenter på hele gjelden.
I 2022 ble 1,4 millioner Lånekasse-regninger utsatt, mot 832.000 i hele 2019, det siste året før pandemien. Så langt i år er 1,1 millioner Lånekasse-regninger utsatt. Dette er det høyeste noen gang, og omtrent 24.000 flere enn på samme tid i fjor.
Du kan utsette betalingen din opptil 36 ganger, tilsvarende tre år, i løpet av nedbetalingstiden. I tillegg kan du ha rett til å få slettet renter på lånet ditt hvis du er i en situasjon som gjør at du har lav inntekt.
Kunder som ønsker å binde renten, kan gjør det i perioden 10.–17. august, opplyser Lånekassen.
Lånekassen opplever allerede nå at flere kunder har problemer med å betale regningene sine. Antall purringer øker, og flere får lånet oppsagt og overført til Statens innkrevingssentral.
– Studielånet er et lån med gunstige betingelser, men det kan bli dyrt om du ikke betaler tilbake. Vi ser at en god del av de som får lånet oppsagt, ikke har brukt opp utsettelsene sine. Gå inn på nettsidene våre, og se hvilke muligheter som finnes om du har problemer med å betale. Det er viktig å unngå at regningene går til inkasso, sier Moen.
(©NTB)