Laksen kviknet til ved bruk av menneskelig sovemedisin
Laksen blir påvirket av forurensning fra legemidler, viser en svensk studie. Blant annet tar den seg raskere fra elv til hav.
Medisin og helse: Forskere brukte legemiddelimplantater med langsom frigjøring og sporingssender for å se på hvordan to vanlige medisiner påvirker atferd og migrasjon hos ung atlantisk laks i på vei til Østersjøen langs Dalälven i Sverige, ifølge nyhetsbyrået DPA.
Dalälven er Sveriges tredje lengste elv. Langs elven finnes et rikt økosystem med variert dyre- og planteliv. Samtidig står elven overfor miljøutfordringer, som for eksempel forurensning fra legemidler og andre kjemikalier.
I et senere forsøk forandret laksen sin atferd når den går i stim. Forskerne tolker dette dit at endringene i migrasjonen i naturen kan skyldes legemiddelinduserte endringer i sosial dynamikk og risikovillig atferd.
Så selv om laksen blir mer risikovillig og forserer vannkraftverk raskere, kan ulempene med medisinforurensning være langt større enn fordelene.
– Selv om økt migrasjonssuksess hos laks utsatt for clobazam ved første øyekast kan virke positivt, er det viktig å innse at enhver endring i en arts naturlige atferd og økologi ventes å få bredere negative konsekvenser både for arten selv og for det omkringliggende dyrelivet, skriver Marcus Michelangeli ved Australian Rivers Institute ved Griffith University i en forskningsartikkel som også er publisert i forskningstidsskriftet Science.
– Dette gir oss bedre innsikt i hvordan eksponering påvirker dyreatferd og migrasjon i et naturlig miljø, heter det i studien, som ble ledet av Sveriges lantbruksuniversitet.
Forskerteamet brukte innovative implantater med langsom frigjøring av legemidler. En sporingssender ble også brukt for å følge med på hvordan to ulike legemidler påvirker laksens vei mot havet. I tillegg til clobazam ble også laksen eksponert for det opioide smertestillende legemiddelet tramadol.
– Legemiddelforurensning er et globalt problem. Over 900 forskjellige stoffer er nå påvist i vannveier verden over. Psykoaktive stoffer som antidepressiver og smertestillende er særlig bekymringsfullt. De kan forstyrre hjernens funksjon og atferd hos dyrelivet betydelig, heter det i studien.
– Avanserte metoder for avløpsrensing blir stadig bedre til å redusere legemiddelkontaminasjonen, og det er lovende muligheter innen grønn kjemi, sier Marcus Michelangeli.
Rapporten peker på at miljøpåvirkningen av legemiddelforurensning kan bli mindre dersom legemiddelindustrien utvikler legemidler som brytes raskere ned, eller blir mindre skadelige etter bruk.
Clobazam er en medisin som ofte forskrives mot søvnproblemer. Under påvirkning av denne sovemedisinen kortet laksen ned på tiden den brukte på å passere to vannkraftverk.
Han forklarer at studien i den svenske elven er unik fordi de måler effektene av medisinforurensning direkte i felt.
I studien antydes det at det er håp om å komme fram til legemidler som ikke blir værende i økosystemet.
(©NTB)