Menu
Tilhengere av Nigers militærjunta holder vakt ved hovedstaden Niamay. Foto: Sam Mednick / AP / NTB

Kuppmakerne i Niger stålsetter seg mot trussel om militærintervensjon

Nigers nye militærjunta har stengt luftrommet for å forberede seg på en vestafrikansk militærintervensjon. Italia og Tyskland ber om mer diplomati.

Av NTB | 07.08.2023 14:45:31

Krig og konflikter: Samtidig sender nabolandene Mali og Burkina Faso en felles delegasjon til Niger for å vise solidaritet med kuppmakerne.

– Burkina Faso og Mali sender en delegasjon til Niamey. Målet er å vise at de to landene står solidarisk sammen med broderfolket i Niger, heter det i en uttalelse fra militæret i Mali mandag.

Delegasjonen er ventet å ankomme Niger mandag, opplyser Nigers utenriksdepartement.

Både Tyskland og Italia maner nå vestafrikanske land til å bruke mer tid på å finne en fredelig løsning.

– Den eneste veien er den diplomatiske, sier Italias utenriksminister Antonio Tajani til avisen La Stampa.

– Jeg håper at ultimatumet til De vestafrikanske staters økonomiske fellesskap (Ecowas), som utløp ved midnatt i går, blir forlenget i dag. Det må finnes en løsning. Det er ikke gitt at det ikke finnes noen annen vei enn krig, føyer han til.

– Vi støtter Ecowas’ i meglingsinnsatsen, som fortsatt pågår. Vi håper at denne innsatsen kommer til å lykkes til slutt, og at den konstitusjonelle ordenen blir gjenopprettet i Niger, sier en talsmann for det tyske utenriksdepartementet.

Frankrike advarte mandag mot alle reiser til Niger og ba alle franske statsborgere i landet om å være ytterst forsiktig.

President Emmanuel Macron har tidligere sagt at Frankrike støtter alle tiltak for å gjenopprette ro og orden, og at landet kommer til å ty til gjengjeldelse hvis franske borgere og interesser blir angrepet.

Også Kina advarte mandag mot unødvendige reiser og ba kinesiske statsborgere forlate landet hvis de ikke har en god grunn til å bli værende.

– Hver dag som Tyskland ikke kan fly i Nigers luftrom, er et tilbakeslag for det tyske forsvaret, sier en talsperson for forsvarsdepartementet i Berlin.

Europeiske land har hatt et tett sikkerhetssamarbeid med Niger, som anses som en svært viktig buffer for å hindre migranter og flyktninger i å ta seg til Nord-Afrika og deretter videre til Europa over Middelhavet.

Kuppet fant sted 26. juli da medlemmer av presidentens egen vaktstyrke tok ham til fange og overtok makten. De mener at regjeringen ikke har gjort nok for å slå ned et ytterliggående islamistisk opprør.

Kuppet førte etter få dager til at vestlige land evakuerte sine statsborgere, stanset alt sikkerhetspolitisk samarbeid og fryste bistanden. Det samme gjorde Ecowas.

Mali og Burkina Faso har på sin side varslet at de vil anse det som en krigserklæring hvis Ecowas bruker militærmakt for å gjeninnsette Nigers president.

Både Mali og Burkina Faso er selv kastet ut av Ecowas som følge av militærkupp. De to landene har også åpnet døra for leiesoldater fra den russiske Wagner-gruppen for å bekjempe islamistiske opprør. Det har skjedd på bekostning av blant annet franske styrker og FNs fredsbevarende styrker, som i flere år har deltatt i kampen mot islamistopprørene i Vest-Afrika.

Kupplederne i Niger har så langt ignorert en frist fra den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas, som har truet med å bruke militærmakt hvis ikke landets demokratisk valgte president Mohamed Bazoum blir gjeninnsatt.

Også i Berlin er budskapet at det må brukes mer tid på forhandlinger.

Juntaens beslutning om å stenge luftrommet kom søndag, samtidig som Ecowas’ frist utløp. Tyskland kaller beslutningen for et tilbakeslag.

Etter kuppet har innbyggere som støtter kuppet, gått ut i gatene og ropt slagord til støtte for Russland. Samtidig har de ropt skjellsord mot Frankrike, den tidligere kolonimakten.

(©NTB)

Flere nyheter: