Menu
Leder av Nasjonalt cyberkrimsenter ved Kripos, Olav Skard Foto:Kripos
Leder av Nasjonalt cyberkrimsenter ved Kripos, Olav Skard. Foto: Kripos

Kunstig intelligens vil føre til mer cyberkriminalitet

En ny rapport fra Kripos viser at generativ kunstig intelligens vil føre til mer cyberkriminalitet. GKI brukes allerede av cyberkriminelle til å lage skadevarekode, overgrepsmateriale og deepfakes.

Av tomas | 26.08.2023 14:03:14

Kunstig intelligens: I en ny rapport tegner Kripos et bilde av hvordan generativ kunstig intelligens (GKI) vil påvirke cyberkriminaliteten i årene fremover.

GKI har gått fra å være noe for spesielt interesserte til å være allemannseie. Utviklingen går fort. For fort for at samfunnet klarer å hindre uønskede hendelser fra cyberkriminelles bruk av GKI.

– Vi ser allerede at GKI brukes av cyberkriminelle til å lage skadevarekode, overgrepsmateriale og til deepfakes, sier Olav Skard som leder Nasjonalt cyberkrimsenter ved Kripos.

GKI vil prege cyberkriminalitet framover

Kripos har det nasjonale ansvaret for etterretning i norsk politi. Målet med rapporten er å gi politiet og samfunns- og næringsliv en grunnleggende forståelse av GKI og hvordan teknologien vil prege cyberkriminaliteten i årene som kommer.

Utviklingen innenfor kunstig intelligens vil føre til mer cyberkriminalitet, og deler av cyberkriminaliteten vil endre karakter. Teknologien er lett tilgjengelig og billig. Dette vil føre til flere cyberkriminelle.

Kriminalitet begått med GKI kan ramme ofre på individ-, organisasjons- og statlig nivå.

Bekymringsfull utvikling

– Det er bekymringsfullt at utviklingen av teknologien går raskere enn samfunnet klarer å holde tritt med, når vi vet hva slags potensial den har til å ramme ofre i stor skala og høyt tempo, med stor grad av skreddersøm, sier Skard.

Etterretningsrapporten er laget for å støtte ledere i offentlig og privat sektor til å ta gode beslutninger, for prioritering av ressurser og for å sette i verk mottiltak.

Kripos ser også at GKI gjør det mulig å gjennomføre et større antall målrettede phishingkampanjer, der GKI masseproduserer individualisert innhold av høy troverdighet.

– Dette vil på sikt gjøre norskspråklige like utsatt for cyberkriminalitet som engelskspråklige er i dag, ved at for eksempel dårlig språk blir luket ut som markør for å avsløre en e-post sendt fra utenlandske kriminelle, sier Skard.

Fakta: Generativ kunstig intelligens (GKI) refererer til en undergruppe KI-systemer som kan generere tekst, kode, bilder, video, lyd eller andre medie- eller datatyper, basert på inndata. Slike inndata kan bestå av tekst som beskriver et ønsket resultat, eller andre medie- eller datatyper. Resultatet av det programmene genererer kalles i denne rapporten utdata, uavhengig av medietype.

Hele rapporten kan du lese her: Etterretningsrapport generativ kunstig intelligens – Kripos.pdf (253 kB pdf)

Flere nyheter: