Menu
Dronning Sonja forlater Rikshospitalet etter besøket hos kong Harald. Foto: Javad Parsa / NTB

Kronprinsen og dronningen besøkte kongen på Rikshospitalet

Mandag ettermiddag var kronprinsen og dronningen på besøk hos kong Harald på Rikshospitalet.

Av NTB | 04.03.2024 17:19:00

Medisin og helse: Kronprinsen og dronningen ankom sykehuset litt over klokka 15. Tidligere mandag har prinsesse Märtha Louise, prinsesse Ingrid Alexandra og kronprinsesse Mette-Marit vært på Rikshospitalet.

Rundt 17.05 forlot kronprinsen og dronningen sykehuset etter en visitt på omtrent to timer.

Kong Harald ble innlagt på sykehuset søndag kveld etter å ha blitt syk under en ferietur i Malaysia og fraktet hjem med fly. Han er sykmeldt i to uker.

Kongen ble syk med en infeksjon 27. februar og fikk operert inn en midlertidig pacemaker under sykehusoppholdet i Malaysia.

– Tidspunktet for pacemaker-innleggelse bestemmes av når kongen er helt infeksjonsfri. Dette kan ta flere dager, så kongen vil trolig bli værende på Rikshospitalet til over helgen, skriver Slottet i en pressemelding.

Allmenntilstanden til kongen er stabil og i bedring, og infeksjonen har den siste tiden kommet mer under kontroll, opplyses det videre.

En pacemaker brukes når hjertet slår for langsomt, eller hvis det stopper. Den sender små strømstøt til hjertet og får det til å slå. Den overvåker hjertet hele tiden og trer bare i funksjon når det er nødvendig, står det på Norsk Helseinformatikks sider.

Han jobber til daglig på Drammen sykehus og opererer selv inn pacemakere på pasienter der.

– Operasjonen tar vanligvis rundt en times tid. Pasienten er vanligvis våken og får lokalbedøvelse under operasjonen. De aller fleste kan leve et normalt liv etter et par uker.

I 2020 byttet kong Harald ut en hjerteklaff på Rikshospitalet etter å ha slitt med tung pust.

Også i 2005 gjennomgikk han en operasjon av hjerteklaffen mellom hjertet og hovedpulsåren. Den gang ble aortaklaffen erstattet med en kunstig hjerteklaff.

Mandag opplyste Slottet at kongen har for lav hjertefrekvens og vil trenge en permanent pacemaker.

– Det er en ganske vanlig operasjon. Den gjennomføres ved alle større sykehus, og det gjøres flere hundre slike operasjoner i året, sier lege Wasim Zahid, spesialist i indremedisin og kardiolog, til NTB.

Kongen har også tidligere vært gjennom inngrep knyttet til hjertet.

Flere nyheter: