Menu
Kronprins Haakon fikk tirsdag innføring i håndarbeid og sying av vesker. Foto: Jan Langhaug / NTB

Kronprinsen fikk orden i sysakene i Kautokeino

Kronprins Haakon fikk en innføring i samisk håndverk og kunsthåndverk, duodji, og også testet egne syferdigheter ved den nye skolen i Kautokeino

Av NTB | 18.04.2023 13:04:01

Kuriosa og kjendiser: Den samiske delen av landets kulturarv er tema når kronprins Haakon åpner ny barne- og ungdomsskole og deltar på seminar på Samisk høgskole i Kautokeino.

– Så hyggelig å være her hos dere! Jeg skal hilse så mye fra kronprinsessen, som hadde veldig lyst til å være her sammen med dere i dag. Hun er dessverre blitt syk, men jeg vet at hun tenker på oss nå, sa kronprins Haakon i sin tale.

Han fikk æren av å forestå den offisielle åpningen av den nye skolen, med omvisning og besøk hos tiendeklassinger som var i sving med duodji etterpå.

Skolen har en egen duodji-avdeling. Begrepet beskriver både det å skape noe og det som blir laget.

På avdelingen fikk kronprins Haakon innføring i håndarbeid og sying av vesker, og han fikk til og med prøve seg litt selv på de tradisjonelle håndverkene.

Kronprinsparet dro til Finnmark for å lære mer om historien, språkene og kulturen til det samiske folket. De har uttrykt ønske om å møte både unge og eldre mennesker som på ulike måter ivaretar samisk kultur og tradisjoner, og som kan fortelle om hvordan det er å være ung same i Norge i dag.

Men da programmet startet tirsdag, kom kronprins Haakon altså alene.

– Kronprinsessen er syk og kan dessverre ikke delta ved dagens offisielle besøk i Kautokeino, skriver kommunikasjonssjef Guri Varpe ved Slottet i en melding til NTB.

Kronprinsen fikk med seg flere presentasjoner og foredrag, før det var duket for samtaler med studenter.

Hver av de fem 50-årsreisene er for å besøke ulike steder, mennesker, miljøer og aktiviteter, og tema tirsdag var «Vår samiske arv».

– Kronprinsparet ønsker å få en enda dypere forståelse for, og bidra til å videreformidle samisk historie og kultur. De ønsker å bidra til å løfte det samiske som del av vårt nasjonale arvesølv, opplyser Slottet på sin nettside.

Hittil har de vært på Stord for å lære om industrisamfunnet og i Setesdal og Telemark, der tema var håndverk og tradisjon.

Neste reise er i mai – da går turen til Træna, og tema er hav og kystkultur. Femte og siste reise tar for seg det urbane livet i Norge, og da skal Oslo være vertskap – i juni.

Finnmarksbesøket tirsdag er den tredje av fem reiser kronprinsparet drar på denne våren i forbindelse med at de begge fyller 50 år i år.

Etter skoleåpningen var det seminar på Sámi allaskuvla – Samisk høgskole, som er en unik samisk høyere utdannings- og forskningsinstitusjon i Norge, Norden og verden.

(©NTB)

Flere nyheter: