Menu
Bønder fra nesten alle EU-landene demonstrerte utenfor EU-kommisjonens kontor i Brussel onsdag. Foto: Sylvain Plazy / AP / NTB

Kritikken hagler mot EU-budsjett: – Et monster

Det rettes stor kritikk mot forslaget til EUs nye langtidsbudsjett – akkurat som ventet. Spørsmålet er hva som overlever i de tøffe budsjettforhandlingene.

Av NTB | 17.07.2025 17:54:11

Økonomi og næringsliv: Reaksjonene på EU-kommisjonens budsjettforslag er som de oksen Ferdinand pleier å få på julaften – når det kommer fram at han heller vil lukte på blomstene i stedet for å slåss, skriver nyhetsbyrået TT.

Medlemslandene og EU-parlamentet ble sinte. Nasjonale politikere ble enda sintere. Og aller sintest ble bøndene og deres interesseorganisasjoner.

– Radikalt, ensidig og kynisk. Vi vet nøyaktig hvem som kommer til å lide mest: de små familiebrukene, sier produsentorganisasjonen Copa-Cogeca i en uttalelse.

Men det som er klart, er at andelen som går til jordbruket, reduseres. Dessuten foreslås det at regionalstøtten endres, den som ofte går til områder der bøndene befinner seg.

– Et monster. En bølge av sentralisering. Alt blir puttet i en stor pose og gitt til de nasjonale regjeringene, sier Kata Tütto, leder for EUs regionkomité, i et intervju med European Newsroom i Brussel.

Bakgrunnen for at EU-kommisjonen ber om å få bruke 2000 milliarder euro i det neste langtidsbudsjettet, er krig, konkurranse, høye energipriser og klimaendringer.

Budsjettet medfører en økning på rundt 700 milliarder euro sammenlignet med budsjettet for inneværende sjuårsperiode.

– En omfattende økning av EU-budsjettet er uakseptabelt i en tid der alle medlemslandene gjør betydelige anstrengelser for å få orden på de nasjonale budsjettene sine, sier den tyske regjeringens talsperson Stefan Kornelius.

– Vi kan derfor ikke godta EU-kommisjonens forslag, sier han videre.

Også Sveriges regjering har uttalt at forslaget er altfor stort. Nederland deler dette synet, ifølge Sveriges EU-minister Jessica Rosencrantz.

Men i EU-parlamentet har flere allerede gitt beskjed om at de vil ha et enda større budsjett.

På den ene siden kjemper nesten alle – medlemsland, nasjonalforsamlinger, selskaper og organisasjoner – for at pengene skal brukes på det de liker best, og for at det skal betales av noen andre eller skje på noen andres bekostning.

På den andre siden vet alle at forslaget bare er begynnelsen på en lang forhandling, og at man må protestere høylytt først som sist.

En endelig avtale er ikke ventet å bli landet før våren 2027. Alle EUs 27 medlemsland må enes om budsjettet for at det skal bli en realitet.

EU-kommisjonen mener på sin side at småbøndene blir beskyttet på bekostning av storbøndene.

EU-kommisjonen la fram det rekordstore budsjettforslaget onsdag. Der ber de om å få bruke 2000 milliarder euro i perioden 2028 til 2034.

Budsjettforslaget har allerede blitt avvist av Tyskland, som mener det er altfor stort.

Sinnet og uenigheten som har kommet i kjølvannet av forslaget, er imidlertid helt som ventet. Det er få ting i EU som skaper flere sinte overskrifter som når Kommisjonen legger fram sitt forslag til langtidsbudsjett.

(©NTB)

Flere nyheter: