Menu
For tredje natt på rad har det vært voldsomme opptøyer i Frankrike etter at en 17 år gammel gutt ble drept av politiet. Her fra Paris-forstaden Nanterre, der tenåringen ble skutt. Foto: Aurelien Morissard / AP / NTB

Krisestemning i Frankrike – FN kommer med klar oppfordring

Uroen fortsetter i Frankrike etter at politiet skjøt og drepte en 17-åring tirsdag. FN ber myndighetene ta grep om landets alvorlige problem med rasisme i politiet.

Av NTB | 30.06.2023 13:29:11

Krig og konflikter: – Vi er bekymret over drapet på en 17-åring av nordafrikansk opphav i Frankrike. Dette er tiden for landet å ta opp problemene de har med dyp rasisme og diskriminering i rettsvesenet, sier talsperson Ravina Shamdasani ved FNs høykommissær for menneskerettigheter fredag.

– Vi understreker også viktigheten av fredelige demonstrasjoner. Alle påstander om uforholdsmessig bruk av makt på etterforskes raskt, sier hun.

Shamdasani understreker at FNs rettighetskontor er bekymret for urolighetene etter politidrapet og det store antallet politifolk som er skadd i opptøyene.

– Det har vært mye plyndring og vold, og enkelte bruker protestene for disse formålene, sier hun.

Ifølge BBC har hundrevis av mennesker deltatt i de voldelige protestene natt til fredag. Opptøyene har vært verst i den franske hovedstaden Paris, hvor det har vært store sammenstøt mellom demonstranter og politi.

Ifølge nyhetsbyrået AP har enkelte demonstranter kastet hjemmelagde håndgranater mot politiet. Politiet har svart med tåregass.

I løpet av natten og fredagen har minst 875 demonstranter blitt pågrepet, melder BFMTV. I tillegg er 249 politifolk skadd i nattens opptøyer, men ingen av dem kritisk.

I Paris-forstaden Nanterre, der 17-åringen ble skutt i forbindelse med en trafikkontroll tirsdag, ble biler igjen stukket i brann. Gater ble barrikadert, og det ble kastet stein mot politiet etter en minnemarsj.

Omstendighetene rundt skytingen har ført til stor misnøye blant franske unge, spesielt de som bor i belastede områder og sosialboliger.

Frankrikes president Emmanuel Macron avbrøt fredag sitt besøk i Brussel, der han deltok på et EU-toppmøte, for å reise hjem til Frankrike og holde et krisemøte i regjeringen. Det er det andre krisemøtet på to dager.

Frankrikes statsminister Élisabeth Borne sier regjeringen vil gjennomgå «alle alternativer» under ettermiddagens krisemøte.

– Prioriteten er å sikre nasjonalt samhold, og måten vi gjør det på, er ved å gjenopprette orden, sa Borne til journalister under et besøk til en Paris-forstad.

Men hittil tyder lite på at myndighetenes formaninger om å trappe ned konflikten vil være nok til å få slutt på uroen.

Fredag innførte landets to største byer Paris og Marseille innstramminger i kollektivtrafikken i et forsøk på å hindre ytterligere opptøyer gjennom helgen.

I Paris vil verken busser eller trikker gå etter klokken 9 om kvelden på ubestemt tid, mens Marseille stanser all kollektivtransport fra klokken 7 fredag kveld.

– Selvfølgelig ser vi på det som skjer i Frankrike for øyeblikket med en viss bekymring, sier talsperson for den tyske regjeringen, Steffen Hebestreit.

Han understreker imidlertid at det foreløpig ikke er noen indikasjoner på at Macron avlyser sitt planlagte statsbesøk til Tyskland på søndag.

Torsdag kveld meldte NRK at det også har vært voldelige sammenstøt i Belgia etter en støttemarsj i solidaritet med dem som demonstrere i Frankrike.

15 personer ble pågrepet i den belgiske hovedstaden, ifølge TV-kanalen RTBF.

Forsvarer Laurent-Franck Lienard sier dødsfallet har gått hardt inn på den fengslede politimannen, som beklaget overfor den drepte 17-åringens familie.

– De første ordene han sa, var unnskyld, og det siste han sa, var unnskyld til familien, sier Lienard til TV-kanalen BFMTV.

Han legger til at politimannen ikke forstår avgjørelsen om å fengsle ham, og at han vil anke kjennelsen.

Fredag var tredje natt på rad med voldsomme opptøyer i Frankrike. Fra Lille i nord til Marseille i sør har offentlige bygninger, butikker og biler blitt stukket i brann de siste dagene.

Før den tredje voldsnatten utplasserte franske myndigheter ytterligere 40.000 politifolk over hele landet i et forsøk på å få kontroll på situasjonen, men uten hell.

Regjeringen prøver desperat å komme med tiltak som vil trappe ned konflikten. I Clamart sørvest for den franske hovedstaden er det blant annet innført portforbud om natten fram til mandag.

Frankrikes naboland Tyskland sier det er bekymret over utviklingen.

Torsdag ble politimannen som skjøt 17-åringen, pågrepet og siktet for drap. Den foreløpige etterforskningen viser at «vilkårene for lovlig bruk av våpenet ikke var oppfylt», ifølge Pascal Prache i den franske påtalemyndigheten.

(©NTB)

Flere nyheter: