Kraftig hopp i boligprisene i januar: – Mange ønsker igjen å «makse» lånet
Boligprisene her til lands steg med 4,4 prosent i januar i år. Kun i 2022 har det vært høyere stigning i boligprisene i januar. Nordea melder om økt pågang.
Økonomi og næringsliv: – Boligprisene steg med 4,4 prosent i januar, noe som ga en sterk sesongjustert oppgang på 1,4 prosent. Det er mer enn Eiendom Norges prognose for januar på 3,5 prosent. Det er kun i 2022 vi har hatt en sterkere oppgang i boligprisene i en januarmåned, og det var det sentrale Østlandet, Agder, Rogaland og Tromsø som hadde spesielt sterk oppgang i januar, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.
Han sier at det er flere faktorer som spiller sammen for å gi den kraftige prisveksten i årets første måned.
– Det er for øyeblikket noe mindre usikkerhet om husholdningsøkonomien fremover. Norges Bank har sjeldent vært så tydelig i sin kommunikasjon om rentenedsettelse i mars, samt vi har hatt reallønnsvekst og trolig også vil få det i år. Dessuten har vi fått moderate lettelser i utlånsforskriften. Men det kanskje viktigste er at boligbyggingen fremover vil bli svært lav. Det er først nå boligkrisen er her med en historisk svært lav tilførsel av nybygde boliger til markedet, sier Lauridsen.
I løpet av måneden ble det solgt 8.528 boliger i Norge, noe som er 25,6 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2024. Det ble samtidig lagt ut 7.498 boliger for salg, noe som er 26,9 prosent flere enn i samme måned i 2024.
– Det har aldri tidligere i boligprisstatistikkens historie blitt solgt og lagt ut like mange boliger som i januar. Det kan tyde på et oppdemmet flyttebehov i boligmarkedet etter to år med noe lavere aktivitet både i brukt- og nyboligmarkedet, sier Lauridsen.
Med stigningen i januar, har boligprisene i Norge steget med 7,3 prosent de siste 12 månedene.
– Vi forventer regjeringen nå vil ta utfordringene i boligmarkedet mer på alvor enn hva statsrådene fra Senterpartiet gjorde i særlig Finansdepartementet og Kommunal- og distriktsdepartementet, sier Lauridsen.
– Vi er særlig spent på hva finansminister Jens Stoltenberg klarer å utrette. Han får boligkrisen i fanget som konjunkturstyring og som noe som vil svekke norsk økonomi fremover.
– Mange ønsker igjen å «makse» lånet, og trenger rådgivning om hvor mye de maksimalt kan ta opp i boliglån. Vi ser at flere nå har økonomi til å kjøpe i høyere prisklasser, sier han.
Carl O. Geving, som er administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, knytter i likhet med Lauridsen den sterke prisveksten til lønnsvekst, lavere egenkapitalkrav og en forventning om fremtidig boligprisvekst.
– Frykten for å bli akterutseilt trekker flere inn i boligmarkedet. Dette ser vi særlig tydelig i Oslo hvor prisveksten er langt høyere enn normalt for årstiden, sier han.
I Oslo steg prisene sesongjustert med 1,9 prosent i januar, mot 1,4 prosent på landsbasis. Både Stavanger og omegn og Kristiansand og omegn hadde likevel høyere sesongjustert prisvekst med en økning på 2,1 prosent.
Hultmann i Nordea sier imidlertid at de nå ser noe økning i pågang på lånesøknader for sekundærboliger.
– Det er ventet fortsatt stort press og høye priser i leiemarkedet de neste årene, sier han.
Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var 4.712.860 kroner ved utgangen av januar.
Eiendom Norge-sjefen understreker at lav boligbygging fremover vil skape enda større press i leie- og eiermarkedet.
Odd Hultmann, direktør for personmarked i Nordea, sier at de opplever stor pågang både fra førstegangskjøpere og fra unge familier som vil flytte til en større bolig.
– Samtidig har året startet med rekordhøy omsetning av brukte boliger. Dette kan ses i sammenheng med at mange investorer selger seg ned i leiemarkedet på grunn av lav lønnsomhet, og dermed blir flere boliger tilgjengelig for førstegangskjøpere, sier Geving.