Menu
Kinas myndigheter vil at folk flest skal forbruke mer. Nå settes boligrentene ned. Her fra gaten utenfor et kjøpesenter i Beijing. Foto: Vincent Thian / AP / NTB

Kraftig børsoppgang i Kina etter løfter om lavere boligrente

Kinesiske børser stengte mandag med kraftig oppgang etter at myndighetene har lansert en rekke tiltak som skal få fart i eiendomsmarkedet og øke forbruket.

Av NTB | 30.09.2024 10:11:26

Politikk: Shanghai-børsen endte med en oppgang på 8,1 prosent, mens børsen i teknologimetropolen Shenzhen endte hele 11 prosent opp.

Oppgangen kom samme dag som det ble kjent at seks store kinesiske banker kutter renta på nåværende boliglån. Det skjer like etter at Kinas sentralbank ba om rentekutt for å minske presset på boligeierne. Rentekuttet trer i kraft 31. oktober.

Den økte støtten til boligmarkedet førte til kraftig kursoppgang for kinesiske eiendomsutviklere. Ett av selskapene, Kaisa, opplevde en kursoppgang på nesten 60 prosent.

Tidligere mandag meldte også tre av Kinas største byer – Guangzhou, Shenzhen og Shanghai – at de vil lempe på lånekravene til nye boligkjøpere.

Mange kinesere har de siste årene valgt å spare penger på grunn av usikkerhet for framtiden. Det skyldes ikke minst en gedigen eiendomsboble som førte til at eiendomsgiganten Evergrande gikk konkurs.

Men også en pågående handelskrig med USA og europeisk straffetoll på blant annet import av kinesiske elbiler, bidrar til pessimisme.

I forrige uke advarte kinesiske myndigheter om at økonomien er rammet av «nye problemer», samtidig som de kunngjorde en rekke økonomiske tiltak som skal skape vekst.

Enkelte analytikere mener imidlertid at tiltakene fortsatt ikke er nok til å gjenopplive eiendomsmarkedet og etterlyser andre grep, blant annet skattepolitiske.

Kunngjøringene kommer få dager etter at regjeringen i Beijing varslet tiltak som skal få fart på økonomien ved at staten pumper mer penger inn i viktige investeringer og kinesere flest får større økonomiske armslag som myndighetene håper vil gå til økt forbruk.

Mandag ble det publisert rapporter som igjen viser en nedgang for kinesisk industri både når det gjelder ordre og antall ansatte. Det er femte måned på rad at slike indekser viser en tilbakegang.

Flere nyheter: