Menu
Under årets Arendalsuke fikk for første gang partiene som er samlet under paraplyen «Andre» i meningsmålingene, stille til debatt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Koranbrenning i Oslo og Kystpartiets siste skanse – alle Norges småpartier ved valget

Industri- og næringspartiet (INP) ble en av valgets store snakkiser, men i Norges fargerike småpartiflora er det også mange andre historier fra mandagskvelden.

Av NTB | 12.09.2023 18:15:02

Politikk: Blant de mest oppsiktsvekkende resultatene i valget finner vi Partiet Sentrum, som ser ut til å komme inn i Oslo bystyre. I hovedstaden har partiet 1,2 prosent oppslutning, noe som med knappest mulig margin holder til ett mandat.

Sentrum, som ledes av advokat Geir Lippestad, fikk oppmerksomhet i nasjonale medier kort tid før valget da de gikk inn for å forby koranbrenning. I forrige uke ble det kjent at den omstridte organisasjonen Islam Net gir sin støtte til partiet, noe organisasjonen overfor avisa Dagen nå gir æren for å ha vippet Sentrum inn i bystyret.

– Veldig mange har gjort seg opp en mening om å stemme på dem etter at oppfordringen ble gitt. Jeg tror det har hatt en signifikant påvirkning, sier leder Fahad Qureshi til avisa.

– Vi gjorde det godt i Groruddalen i 2021 også. Da var det helt andre saker som var viktige, er svaret fra Lippestad på spørsmål om Islam Net var utslagsgivende.

115 kommunestyrer landet over får representanter fra Industri- og næringspartiet, som fikk 3 prosent av stemmene på landsbasis. Dermed er de det mest vellykkede av partiene som er organisert på landsbasis, eller nærmest på landsbasis, men som ikke sitter på Stortinget.

I motsatt ende av skalaen finner man partier som Alliansen, Norges Kommunistiske Parti (NKP) og Folkets parti. Partiene har stilt opp i kommuner rundt om i landet uten å få inn et eneste mandat. Høyrenasjonalistiske Alliansen, som blant annet har kandidater med bånd til en nazistisk organisasjon, gjorde det best i Drammen med 0,7 prosent, men var langt unna plass i kommunestyret.

NKP hadde stortingsrepresentanter på 1940- og 50-tallet, men er i dag langt unna å ha folkevalgte. Folkets parti, som tidligere het Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB), mistet alle de 51 kommunestyreplassene de i sin tid hadde.

Pensjonistpartiet er et annet småparti som tradisjonelt gjør det godt i kommunevalg – og ofte får være med i flertallskonstellasjoner. Partiet har gjort en liten framgang til 1,5 prosent oppslutning på landsbasis og får 83 mandater i 46 kommuner. I fire kommuner ligger de over ti prosent, og i Våler, Lillesand, Kongsvinger og Halden er de tredje største parti.

Konservativt (tidligere Partiet De Kristne) og Norgesdemokratene (tidligere Demokratene) er de to siste partiene som stiller i mange ulike deler av landet. Konservativt har økt til 0,5 prosent av stemmene og får 14 representanter i 12 ulike kommuner. Sterkest gjør partiet det på Sørlandet, enkeltkommuner på Vestlandet, samt noen steder i Troms og Finnmark. Norgesdemokratene er på sin side inne i ti ulike kommuner, med 0,5 prosent oppslutning.

I tillegg til disse partiene stiller mange lokale partier og lister i enkeltkommuner eller mindre deler av landet. Deres resultater varierer kraftig, men av særlig interesse er Nordkalottfolkets brakvalg i Finnmark, der de nå blir nest største parti i fylkestinget.

Sentrum har også kommet inn i seks andre kommuner. Tre av dem ligger i Follo sør for Oslo. Videre har partiet kommet inn i Drammen og Lørenskog, samt i Kristiansand. Dermed er Sentrum et av de mest vellykkede småpartiene i dette valget.

Noe bedre har det gått for Kystpartiet, som hadde sin storhetstid tidlig på 2000-tallet. Partiet har liste i Lurøy, Askøy og Oslo, tre kommuner i vidt forskjellige deler av landet, og beholder sin ene folkevalgte i Lurøy i Nordland.

Flere nyheter: