Kongolesere velger å flykte til fienden i øst
Millioner av kongolesere har havnet midt i skuddlinjen i krigen i Kongo. Nå står mange overfor to ekstreme og nærmest umulige valg.
Krig og konflikter: Offensiven til den Rwanda-støttede opprørsgruppa M23 har skapt enda mer kaos og lidelser i Øst-Kongo – et område som i flere tiår har vært herjet av krig.
Ingen steder er trygge, dermed har de valget mellom å flykte lenger inn i Kongo, bort fra den rwandiske grensen, eller ta seg over til nabolandet.
Det første alternativet betyr at de må søke beskyttelse hos en svak og uorganisert regjeringshær. Det andre innebærer å søke tilflukt i et land som anklages for å støtte en svært brutal opprørsgruppe.
– På den ene siden så har du en utenlandsk styrke du ikke kan stole helt på. På den andre siden har du en svak og korrupt hær, sier Imani Zawadi, som har flyktet til Rwanda fra en landsby like utenfor Goma.
– Så du har ingen å stole på, konstaterer hun.
Frykten hennes gjenspeiler det mange kongolesere føler etter at de over flere år er blitt drevet på flukt av M23-opprørernes brutale voldsbruk.
Hundrevis, muligens tusenvis av kongolesere har flyktet til Rwanda etter at opprørerne for få dager siden marsjerte inn i millionbyen Goma, stengte flyplassen og bidro til at sykehusene ble fylt opp av sårede sivile.
Det er også kommet meldinger om at enkelte kongolesiske soldater har overgitt seg til rwandiske styrker, og offensiven har skapt ny tvil om hvorvidt kongolesiske regjeringsstyrker og allierte militser overhodet er i stand til å beskytte sivilbefolkningen.
Slik vil Rwanda kunne ta kontroll over ett av verdens mest ressursrike områder når det gjelder gull, kobolt og andre mineraler som er svært viktige i produksjonen av mobiltelefoner og annen ny teknologi.
Opprørsledere har allerede varslet at de vil etablere en ny administrasjon i Goma. Samtidig fortsetter offensiven i Sør-Kivu, der flere byer allerede skal ha falt.
Ifølge FN har M23 støtte fra rundt 4000 rwandiske soldater, langt flere enn forrige gang de inntok Goma.
I forrige uke ble det publisert videoer som viste hvordan en stor gruppe leiesoldater ble tvunget over grensen til Rwanda. En av rumenerne kneler på bakken med hendene bak hodet, mens opprørere holder vakt.
– Vi kjemper for våre barns framtid. Sett deg ned! På bakken! sier M23s talsmann Willy Ngoma til rumeneren, mens FN-soldater står og ser på.
Han oppgir at i alt 289 leiesoldater er brakt til Rwanda og deretter sendt hjem. M23 er «folkets hær» og skal skape fred, hevder han.
Romanias utenriksdepartement sendte i forrige uke ut en pressemelding der de bekrefter at en gruppe rumenske leiesoldater satt fast i Goma. Etter at opprørerne gikk inn i byen, skal de ha forskanset seg i FN-baser.
– Tausheten og passiviteten deres er en krenkelse av Kongo, sa han.
Opprørsoffensiven innebærer full oppløsning av en våpenhvile fra 2024. Rwanda har lenge nektet for at de støtter M23, selv om FN-eksperter har lagt fram klare bevis for det motsatte.
Rwanda hevder at deres mål er å beskytte etniske tutsier i Kongo, samtidig som de anklager hutumilitser i Øst-Kongo for å utgjøre en trussel mot Rwanda.
Men Rwanda-støttede opprørsledere er også blant dem som anklages for utvinning av mineraler og andre naturressurser i regionen.
– De samme menneskene som drepte folk her i Rwanda, de som gjennomførte folkemordet, de eksisterer fortsatt, de er fortsatt bevæpnet, de praktiserer fortsatt folkemordets ideologi i våre naboområder, øst i Kongo, sa Kagame.
Han hevdet også at de støttes av Kongo.
– Støttet av regjeringen, støttet av ledere på stedet, under oppsyn av verdenssamfunnet som snakker om verdier, som snakker om interesser, sa han videre.
Kagame krever at Kongo gir M23 svar på hvordan de vil beskytte tutsier i Kongo og hvordan de skal få kontroll på hutumilitser som han mener truer Rwanda.
Han hevder samtidig at opprørsgruppen FDLR, som anklages for å omfatte medlemmer som deltok i folkemordet, er fullt ut integrert i den kongolesiske regjeringshæren – noe Kongo avviser.
Enkelte prowandiske akademikere i regionen har hevdet at det beste for sivilbefolkningen i Øst-Kongo ville vært hvis Rwanda fikk kontroll over regionen. Men det er et omstridt syn, også blant kongolesere som har flyktet til Rwanda.
– Sannheten er at Rwanda forsøker å ta våre territorier, men det kommer ikke til å være mulig uansett hvor lang tid det tar, sier en av flyktningene, ingeniøren Rose Clemency.
Hun mener Kongos regjering burde ha gitt hæren nok ressurser til å forsvare Øst-Kongo, men hun vil uansett ikke bli styrt av det hun kaller «inntrengere».
– De må jages ut før vi fordeler skyld. Selv ikke i eksil kommer vi til å godta at M23 påtvinges oss, sier hun.
Likevel forteller enkelte kongolesere til nyhetsbyrået AP at de hater å måtte søke tilflukt i Rwanda – de hadde bare ikke noe valg.
Og mens oppfordringene om en våpenhvile ser ut til å falle for døve ører, befinner hundretusener av kongolesere seg på flukt i en katastrofal situasjon, og i konstant frykt for å miste livet.
Fram til nå ha Goma vært svært viktig for utdelingen av nødhjelp til de mange fordrevne. Men nå er byens framtid i det blå.
– Vi er bare opprørernes gisler, sier Anzimana Semena, som for få dager siden flyktet til Rwanda med sine tre sønner.
Krigen i Øst-Kongo raser nesten 100 mil i luftlinje fra hovedstaden Kinshasa, men bare en kort spasertur fra Rwanda.
M23 har inntatt Goma før, i 2012, men da ble de kun værende i noen få dager. Denne gangen er det frykt for at gruppa vil beholde storbyen som en buffersone mens Rwanda i praksis trekker opp en ny grense mot sitt langt større naboland.
Kongo har fram til nå blitt støttet av en fredsbevarende FN-styrke med 14.000 mann. I tillegg har noen hundre europeiske leiesoldater, for det meste fra Romania, kjempet på Kongos side i krigen.
M23s stadige framrykking har fått Kongos president Felix Tshisekedi til å advare mot at flere land kan bli involvert i krigen. I en tale til nasjonen onsdag fordømte han verdenssamfunnet.
Det er nå snart 25 år siden Paul Kagame ble Rwandas president. Han har ledet landet i etterkant av folkemordet på 800.000 tutsier og moderate hutuer i 1994. Under en lunsj med utenlandske diplomater i hovedstaden Kigali tidligere i januar ga han uttrykk for at hutumilitser i Kongo fortsatt utgjør en betydelig trussel mot landet.
Kongos president har så langt avvist å forhandle direkte med M23, og tidligere forhandlinger har vært med Rwanda med Angola som megler. Men inntoget i Goma kan komme til tvinge Kongos regjering til å snakke med de Rwanda-støttede opprørerne.
Rwandas rikskringkasting viste nylig opptak av grensevakter og soldater som ser ut til å behandle kongolesiske flyktninger med respekt.
(©NTB)